Buurtwonen van start in Brabant

Kleinschalig bouwen voor senioren, gewoon bij hun in de wijk. Daarmee wil volgens het Eindhovens Dagblad Buurtwonen het verschil maken – om te beginnen in Lierop en Budel-Schoot.

Buurtwonen werkt samen met verschillende partijen. In Lierop en Budel-Schoot is dat De Vastgoedregisseur, een bedrijf dat gespecialiseerd is in collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) en dat de bouwgrond heeft gekocht.

25 tot 30 woningen

Buurtwonen is een initiatief van de bekende zorgondernemer Jos de Blok. Hij veroverde de Nederlandse zorg met Buurtzorg, ‘zelfsturende’ teams van wijkverpleegkundigen. Buurtwonen wil kleinschalig bouwen voor ouderen in heel Nederland, projecten van maximaal 25 tot 30 seniorenwoningen in een wijk.

Sociale invulling

Vooral de sociale invulling die Buurtwonen belooft spreekt KBO-Brabant aan. Op uitnodiging van de seniorenbond hield Buurtwonen in maart presentaties in Geldrop, Cuijk, Gilze-Rijen en Sprundel. “Heel veel zorgvragen van ouderen draaien niet om professionele zorg. Het zijn sociale vragen, het gaat om aandacht”, zegt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant. “Ouderen zijn soms eenzaam. En eenzaamheid is letterlijk ziekmakend.”

Zorg gegarandeerd

Buurtwonen zegt in het Eindhovens Dagblad meerwaarde te hebben in een combinatie van drie punten. “Bij ons blijft de helft van de woningen onder de sociale huurgrens. Bij anderen zie je vaak dat ze meer gericht zijn op duurdere woningen, omdat daar meer geld mee te verdienen valt. En je ziet dat bij veel initiatieven de nadruk ligt op bouwen, en dat de zorg achterblijft. Wij garanderen de zorg vanuit Buurtzorg of andere partners.”

Lokaal netwerk

Het derde punt: “Wij weten als geen ander hoe je het lokale netwerk aanspreekt en versterkt. Zodat ouderen, niet alleen fysiek maar ook sociaal, actief blijven in hun wijk, en daarmee ook gezonder blijven. Dat zit echt in het DNA van Buurtzorg.”