Tig oorzaken waarom mensen vallen

Soms vergeten mensen met dementie dat ze niet meer kunnen lopen. Dan staan ze toch op uit hun rolstoel, en voor ze het weten liggen ze op de grond. Marian van Gaasbeek, specialist ouderengeneeskunde, zou nog “tig” oorzaken kunnen opnoemen waarom mensen vallen, vertelt ze in NRC. “Balansproblemen, slecht zicht, lopen op sloffen.”

Ondanks maatregelen om het te voorkomen gaat het soms mis, zegt Van Gaasbeek, die werkt in verpleeghuis Antonia in het Gelderse Terborg. “Je kunt hier niet van de trap vallen, er zijn geen kleedjes en aan de muren zitten beugels, maar ook bij ons kunnen bewoners vallen.”

Er slechter aan toe

Ouderen blijven toch steeds langer thuis wonen,waarom vallen ze dan juist vaker in het verpleeghuis? “Mensen zijn er steeds slechter aan toe als ze voor langdurige zorg in het verpleeghuis komen”, antwoordt Van Gaasbeek. “Vroeger vierden bewoners wel eens dat ze hier 12,5 jaar zaten, dat gebeurt nu niet meer.”

Effect coronacrisis

Recent kwam daar de coronacrisis bij, zegt René Boeren, specialist ouderengeneeskunde in Gouda, in NRC. “Veel mensen aarzelden om naar een verpleeghuis te gaan, uit angst om besmet te raken. Als gevolg kwamen ze hier nog slechter binnen.”

Vier of vijf aandoeningen

Dementie, Parkinson, medicijngebruik, achteruitgaan van hart en longen, stofwisselingsproblemen – „we zien een enorme toename aan complexiteit”, zegt Van Gaasbeek. “Vaak hebben mensen al vier of vijf aandoeningen als ze binnenkomen.” “Het is nuttig om te kijken op welke manier mensen langer mobiel kunnen blijven”, aldus Boeren. “Maar ik betwijfel of we veel kunnen doen om te voorkomen dat mensen vallen in die allerlaatste fase.”