Statushouders tijdelijk bij ouderen

Hoogbejaarde bewoners en de oudere omwonenden van de Noorderkroon in Roden kregen te horen dat er ongeveer veertig statushouders in de leegstaande appartementen van de ouderenflat worden gehuisvest. Het zou gaan om tijdelijke opvang. De reacties zijn gemengd, aldus Dagblad van het Noorden.

Ed Blaauwwiekel kan zijn ergernis amper de baas, een dag nadat zijn ouders van 90 en 95 jaar oud door gemeente enWoonborg over de komst van ongeveer veertig statushouders zijn bijgepraat. Of nou ja bijgepraat… ,,Voor een voldongen feit gesteld.” Hij is ‘onthutst door de kwaliteit van de mensen die dit moeten aansturen’. ,,Er is geen plan. Ze hebben geen idee. Als je een vraag stelt, zeggen ze ‘ik hoor u’, of ‘we nemen het mee’, maar antwoorden krijgen we niet.”

Meepraten in klankbordgroep

Op twee vragen kwam wel een duidelijk antwoord, aldus Dagblad van het Noorden: ja, de leegstaande appartementen krijgen een opknapbeurt en nee, de ietwat afgetrapte appartementen van de hoogbejaarde ouderen (het complex staat op de nominatie voor sloop over enkele jaren) worden niet opgeknapt. Wel mogen betrokkenen meepraten in een klankbordgroep.

Naar de rechter

Daar gaat Jan Schipperijn in elk geval niet in zitten. Hij stapt naar de rechter. Het bestuurslid van Stichting De Noorderkroon woont in een van de vele aanleunwoningen rond de flat. “De manier waarop de gemeente dit geflikt heeft: ik ben wóest!” Woonborg kán op grond van de regels die we hier hebben niet zomaar asielzoekers in de leegstaande appartementen plaatsen.”

We moeten allemaal even wennen

Een van de bewoonsters die vanaf juli nieuwe buren krijgt, zegt in Dagblad van het Noorden:  “We moeten er allemaal wel even aan wennen. Het zijn ook mensen. Stel dat wij daar liepen met een tasje in de handen en verder niks. Ik vind dat ze onderdak moeten hebben en het staat hier wel leeg. Je wilt toch als mens behandeld worden?”