Senioren Journaal van maandag 3 juni

Echt niet op laptop of telefoon voetbal kijken

Hoe lastig wordt het om topvoetbal te kijken? ‘Veel Nederlanders, met name ouderen, gaan echt niet via laptop of telefoon naar voetbal kijken.’ Velen zijn ook huiverig zijn voor verplicht registreren, ‘al was het maar vanwege alle verhalen die je hoort’.

Vroegpensioen zeer gewild

Bijna zes op de tien werkenden willen voor hun pensioen stoppen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de FNV aan de vooravond van een Kamerdebat over de zware beroepen. “We zien dat mensen zich letterlijk kapot werken.”

In actie waar overheid tekortschiet

KBO-Brabant heeft zich ontwikkeld tot een belangenorganisatie ‘waar aandacht en zorg bindend is geworden’: Daar hoeft de k niet per se meer bij. Het kan ook zonder.’ Straks is de naam Senioren Netwerk Brabant-Zeeland.

Maatschappelijke onderlaag veel ouderen

De sociale ongelijkheid is in Friesland kleiner dan in Nederland als geheel. Maar er is wel een ‘maatschappelijke onderlaag’, met vooral ouderen, die verreweg de slechtste uitgangspositie heeft. Zelfredzaamheid kan hier een probleem worden.

Oplichters bellen ook midden in de nacht

“Midden in de nacht belden de oplichters naar een aantal oudere mensen”, meldt de politie . Ze vertelden van de politie te zijn. Er komen steeds meer meldingen van mensen die zijn gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent.

Grootouders Klimaat houden hun hart vast

In een reactie op de plannen voor het nieuwe kabinet zeggen Grootouders voor het Klimaat hun hart vast te houden: ‘voor een leefbare wereld voor alle kleinkinderen, die door het akkoord verder in de waagschaal wordt gelegd’.

Onvergetelijk Roermond

‘Voor het brein is het gezond om in beweging te komen en zeker ook voor mensen met dementie.’ Bij Alzheimer Café Roermond gaan vandaag stadsgidsen met een kleine groep op stap voor een dementievriendelijke wandeling.

Van babyboom tot ouderenboom

Ouderentsunami? Spreek (na de babyboom) liever van ouderenboom. ‘We zijn inderdaad met velen, zeker. Maar we zijn toch ook de generatie die vanuit armoede en hard werken, intussen het land naar zoveel welvaart heeft gebracht?’

Nieuwe voorzitter RvT Ouderenfonds

Franck Erkens (59) is per 1 juni benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Nationaal Ouderenfonds. Bij het Ouderenfonds geloven ze in ‘de kunst van het samen ouder worden’ en ‘de kunst van het ouder zijn’.

Blijven glimlachen, met hart vol droefenis

Een 100-jarige zegt: ‘Panta rhei, ouden menei, alles stroomt, niets blijft. Maar ook: toujours sourire, le coeur douloureux – altijd blijven glimlachen, met een hart vol droefenis.’