Echt niet op laptop of telefoon voetbal kijken

Een app downloaden en jezelf registreren om Feyenoord en PSV in de Champions League te zien spelen: het is volgens Het Parool komend seizoen voor half Nederland realiteit, nu Ziggo de uitzendrechten heeft. Hoe lastig wordt het om topvoetbal straks te vinden?

Oudere de pineut

Wie de internationale duels van onder meer Feyenoord en PSV wil zien en geen abonnee van Ziggo is, ziet zich voor nogal wat praktische uitdagingen gesteld. Hij of zij moet een app downloaden, zijn of haar gegevens achterlaten via de website en mogelijk een laptop op de tv aansluiten. “Je moet als oudere een technische kleinzoon of -dochter hebben. Anders ben je de pineut,” zegt marketingdeskundige Chris Woerts in Het Parool.

Bevende vingers

“Ik zit soms met bevende vingers voor de televisie, omdat ik niet weet op welk knopje van de afstandsbediening ik moet drukken en welk kastje ik moet aanzetten,” zegt Kees Jansma (76), die halverwege de jaren negentig hartstochtelijk streed voor het behoud van de eredivisiesamenvattingen bij de NOS en daarin uiteindelijk slaagde.

Huiverig voor registreren

Marketingdeskundige Woerts: “Veel Nederlanders, met name ouderen, gaan echt niet via de laptop of de telefoon naar voetbal kijken. Bovendien zullen velen huiverig zijn voor het verplicht registreren. Al was het maar vanwege alle verhalen die je hoort. Er worden meer sites gehackt dan dat Ziggo er abonnees bij krijgt. Die zender zal met een goede campagne moeten komen, wil het er straks in slagen iedereen naar zijn kanalen te lokken.”

Campagne

Ziggo Sport zegt in Het Parool dat de zender nog deze maand van start gaat met zo’n campagne. Daarin wordt onder meer uitleg gegeven over de nu al te downloaden Ziggo Go-app, de verschillende abonnementsvormen en het ‘vrij’ kijken voor niet Ziggo-abonnees.