Vroegpensioen zeer gewild

Bijna zes op de tien werkenden willen voor hun pensioen stoppen met hun baan. Liefst één op de drie Nederlanders vindt zijn werk lichamelijk of psychisch zwaar of denkt het niet vol te houden door onregelmatige diensten. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een peiling in opdracht van de FNV.

Uit het onderzoek, gehouden onder iets meer dan tweeduizend Nederlanders, blijkt dat zeventig procent van de mensen die zwaar werk doen betwijfelen of ze hun pensioen in volle gezondheid halen. Een op de zes weet nu al zeker dat dat niet lukt, omdat hun baan emotioneel of lichamelijk te zwaar is, of omdat ze al jaren onregelmatige diensten draaien. De meeste ondervraagden willen dat de zogeheten RVU blijft bestaan.

Geen luxe maar noodzaak

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over een voorstel van SP en PvdA/GL om snel iets voor mensen met zware beroepen te doen. De bonden voeren sinds begin dit jaar actie voor een verlenging van de vroegpensioenregeling. De acties worden steeds grimmiger.  Piet Rietman, de pensioenbestuurder bij FNV, zegt in de Telegraaf, dat eerder stoppen met werken voor veel Nederlanders geen luxe is maar een pijnlijke noodzaak. “We zien dat mensen zich letterlijk kapot werken en dan vlak voor de eindstreep arbeidsongeschikt raken. Ze verdienen wat ons betreft een waardig slot van hun loopbaan.” Een groot deel van de kiezers van de toekomstige regeringscoalitie is het met hem eens, blijkt uit de enquête.

Politiek moet kleur bekennen

Wat de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met het vroegpensioen wil, is volgens de Telegraaf onduidelijk. In het hoofdlijnenakkoord wordt met geen woord gerept over AOW, pensioen of vroegpensioen. Het mag dan een vrije kwestie zijn, de coalitiefracties zullen wel kleur moeten bekennen. “Zij bepalen wat hun minister straks mag regelen voor al die mensen die smachten naar een vervroegd pensioen.”