Senioren Journaal van dinsdag 24 januari

Persoonsalarmering beter gebruiken

Het is lang niet altijd vanwege het ontbreken van (huishoudelijke) hulp dat ouderen onderkoeld aangetroffen worden. Dit zegt Marieke Koopman (sociaal gerontoloog Msc). Zij wijst op het belang van een goed gebruik van Persoonsalarmering.

Blaas aanleunwoningen nieuw leven in

Een woongroep oprichten? “Wij hadden tot enkele jaren geleden een prachtig systeem in de vorm van aanleunwoningen. Kom op, laten we deze woonvorm nieuw leven inblazen.”

Niet wonen in een ‘zorggebouw’

Bouwers staan klaar, maar het duurt nog wel een paar jaar voor de bouw van nieuwe woonvormen voor ouderen goed op stoom komt. Duidelijk is wel: mensen willen niet wonen in een ‘zorggebouw’.

Pensioenen stijgen gemiddeld 7,18%

De Nederlandse pensioenen zijn per 2023 met gemiddeld 7,18% gestegen, na jaren met magere of helemaal geen verhogingen. De maatschappelijke druk was groot, met name vanuit de gepensioneerden.

Zorgloket en huiskamer ineen

Onder het motto ‘Prettig ouder worden in Gerwen’ is in de gemeente een clubje senioren bezig om online en fysiek een platform te op te zetten. Het moet een soort zorgloket en huiskamer ineen worden.

Op de been blijven dankzij de Wijkkliniek

De Wijkkliniek biedt ouderen ziekenhuiszorg en bereidt ze voor op hun terugkeer naar huis. Amsterdam heeft er intussen vier jaar ervaring mee, op acht andere plekken in het land worden ook dergelijke proeftuinen gestart.

Dementie per gemeente in kaart

In 2030 heeft naar schatting 1 op de 13 65-plussers dementie (nu 1 op de 14). Dat voorspelt thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, kenniscentrum Vektis en het CBS.

Verpleegkundige wil meer invloed

Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in het verpleeghuis. Hun beroepsvereniging V&VN Geriatrie & Gerontologie vindt dat zij meer invloed moeten krijgen en zet daarvoor een leiderschapstraject op.

Niet gevraagd om volle ziekenhuizen

“Laten we nou niet senioren de schuld geven van uitgestelde zorg en volle ziekenhuizen. Die hebben hier ook niet om gevraagd en zo werk je alleen maar stigmatisering in de hand”, zegt KBO-PCOB.

Wat als mantelzorger iets doet wat fout gaat?

“Hoe zorgwekkend dat er steeds meer verantwoordelijkheid bij mantelzorgers terechtkomt”, aldus een reactie op de opstoppingen in de zorg. “Wat als er iets fout gaat?”

Psychotherapie altijd een kans

Als het om psychotherapie gaat, geeft de ouderenpsychiater ouderen altijd een kans. “Ik handel niet vanuit het vooroordeel dat er bij ouderen toch niets meer te veranderen is.”

Seniorencoalitie één heldere stem

Eén heldere stem (met ruimte voor meerstemmigheid vanuit diversiteit), de kwaliteit van leven centraal, altijd ook willen weten wat plan B is en graag een nóg krachtiger vuist maken: wat we kunnen verwachten van de Seniorencoalitie.

Crematie duurder door energiekosten

Ook crematoria ontkwamen in 2022 niet aan hogere energiekosten. Een crematie is nu zo’n 60 tot 100 euro duurder door de gestegen prijzen van gas. Ook de prijzen voor de koffie en de cake stijgen.

Inzet zorgtechnologie kan nog beter

De inzet van zorgtechnologie kan nog verbeterd worden. Het gaat bijvoorbeeld om zoals de medicijndispenser of technologie om ouderen thuis of in een zorginstelling te volgen.

Burgerberaad Zorg Zeeland

Op 11 februari is er een Burgerberaad Zorg Zeeland: een bijeenkomst waarin inwoners de gemeenten helpen om oplossingen te bedenken. Ook de provincie, zorgverzekeraar en veel organisaties in de zorg doen mee.