Op de been blijven dankzij de Wijkkliniek

Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is beter voor de gezondheid van de patiënten, aldus het AD.

Zo’n zevenhonderd ouderen belanden jaarlijks via de Amsterdamse ziekenhuizen in de Wijkkliniek: een afdeling voor ziekenhuiszorg met 24 bedden, in een verpleeghuis van zorgorganisatie Cordaan. Op twee verdiepingen hebben ouderen hier een eigen ziekenhuiskamer, compleet met badkamer, zitje en een tafel om aan te eten.

Verlies van spierkracht

Ruim vier jaar geleden werd de Wijkkliniek als proef gestart, omdat ziekenhuizen zagen dat de conditie van veel ouderen achteruitging na een opname. “We zijn erg goed in het behandelen van een medisch probleem, zoals een longontsteking. Maar we zijn er niet goed in om mensen op de been te houden”, vat klinisch geriater Hanna Willems van het Amsterdam UMC in het AD samen. Als ouderen in het reguliere ziekenhuis te lang op bed liggen, verliezen ze zoveel spierkracht dat ze vaak niet meer zelfstandig naar huis kunnen.

Ook in andere plaatsen

De Wijkkliniek moet daarop een antwoord bieden. Ouderen die hier belanden, krijgen medische zorg van artsen uit het Amsterdam UMC én werken vanaf dag 1 aan hun terugkeer naar huis. In de Wijkkliniek liggen voornamelijk 80-plussers. Gemiddeld blijven ze een dag of acht. “ Zorgverzekeraar Zilveren Kruis ondersteunt de proef en ziet de potentie, aldus het AD. Inmiddels zijn op acht andere plekken in het land – waaronder Nijverdal, Nijmegen en Heerlen – dergelijke proeftuinen gestart. Vier staan er op het punt om te beginnen. “Voor een patiënt heeft de Wijkkliniek meerwaarde, omdat die minder lang wordt opgenomen en zo fit mogelijk naar huis kan”, stelt de verzekeraar. “En voor het ziekenhuis betekent dit minder opnames én minder heropnames.”