Crematie duurder door energiekosten

 

Ook crematoria ontkwamen in 2022 niet aan hogere energiekosten. Een crematie is nu zo’n 60 tot 100 euro duurder door de gestegen prijzen van gas. Ook de prijzen voor de koffie en de cake stijgen.

Toch kiest nog steeds 83 procent van de klanten bij uitvaartverzorger DELA voor een crematie. Ook de prijzen voor koffie en cake stijgen. Bij een crematie wordt flink wat gas gebruikt om de oven te verwarmen, daarom werken energieprijzen ook door in de kosten van een crematie. Bij een crematie wordt ongeveer 65 m3 gas gebruikt, zegt de directeur uitvaartverzorging DELA.

Premiestijging

De extra energiekosten maken een crematie zo’n 60 tot 100 euro duurder, schrijft NU.nl. Daarom verhoogde DELA in augustus de prijzen voor crematies een extra keer met 7 procent voor mensen die niet verzekerd zijn bij het bedrijf. Miljoenen verzekerden van DELA kregen in januari een premieverhoging van 2,96 procent. Maar die was vorig voorjaar al vastgesteld, voordat het gas veel duurder werd. Komend jaar zullen de energieprijzen nadrukkelijker doorwerken in de premies.

Goedkoper dan begraven

Crematies blijven populair, ondanks de hogere kosten, stelt DELA tegenover NU.nl. 83 procent van de klanten kiest voor een crematie en dat percentage is stabiel. “Ook bij deze stijgende prijzen is cremeren nog altijd goedkoper dan begraven. Gemeenten verhogen namelijk ook de kosten voor grafrechten en gedenkstenen worden ook duurder.”