Persoonsalarmering beter gebruiken

Het is lang niet altijd vanwege het ontbreken van (huishoudelijke) hulp dat ouderen onderkoeld aangetroffen worden. Dit zegt Marieke Koopman (sociaal gerontoloog Msc) naar aanleiding van een bericht in het Senioren Journaal van 23 januari.

Daarin werd gesteld dat artsen die ouderen onderkoeld op de Eerste Hulp zien binnenkomen, ouderen oproepen toch vooral op tijd hulp te vragen. Maar áls je hulp vraagt, zo werd uit de regio Eindhoven gemeld, dan krijg je van de gemeente een brief dat je vooral zelf een oplossing moet zoeken.

Traumatische ervaring

Marieke Koopman wijst op het belang van een goed gebruik van persoonsalarmering. “Vaak hebben ouderen die onderkoeld op de Eerste Hulp terechtkomen nog geen persoonsalarmering, of gebruiken ze deze niet…. Het is een traumatische ervaring voor ouderen om na een valpartij lang te moeten wachten tot er gewaarschuwd kan worden. Huishoudelijke hulp of mantelzorgers zijn niet voortdurend aanwezig, een goed gebruik van Persoonsalarmering is hier in eerste instantie een goede oplossing voor.”

Meerdere eigentijdse oplossingen

“Attendeer ouderen (je ouders!) vroegtijdig op het belang van een Persoonsalarmering. Oefen het gebruik  zo nu en dan, zodat op een onverwacht ongelukkig moment, deze gebruikt wordt. Een polsbandje, een hanger: er zijn meerdere, eigentijdse oplossingen voor. Een beter gebruik van persoonsalarmering kan het aantal ouderen met onderkoelingsverschijnselen terugbrengen.”