Senioren Journaal van woensdag 5 april

Noodkreet over kloof arme en rijke ouderen

Huisarts Christian de Groot uit Son ziet een kloof ontstaan tussen arme en rijke ouderen. De Groot heeft een open brief gestuurd aan zorgminister Conny Helder, met als titel: ‘Dat dit kan, in Nederland!?’

Wooncomplex met buurtverbinders

In een wooncomplex voor ouderen in Den Bosch zijn acht appartementen gereserveerd voor buurtverbinders.  Zij zetten zich twee dagdelen per week in als vrijwilliger.

Laat je nabestaanden goed achter

Hoe zorg je voor een goede afwikkeling van je financiële zaken als je er niet meer bent? Het AD publiceert een checklist om de achterblijvers te helpen.

Hoe nog werken als nulurencontract niet mag

Dat het nulurencontract verdwijnt, is een ‘kritisch punt’ uit het maatregelenpakket van het kabinet voor de arbeidsmarkt.  Een transportbedrijf heeft vijftien chauffeurs boven de 65. Allemaal op een nulurencontract.

Swingend even ziekte vergeten

Wie dacht dat ouderen niet meer kunnen dansen, zelfs als je in een rolstoel zit, heeft het mis. Bij een Haarlemse dagbesteding wordt met een groep ouderen gedanst. “Ze vergeten even hun ziekte”en zijn “ineens een totaal ander persoon”.

Praten over (geld)zorgen geeft rust

In Zwijndrecht is een editie van de geldkrant uitgebracht, gericht op ouderen. Met hierin een gesprek tussen een wethouder en een lid van de Seniorenraad. Zij zijn het er samen over eens: “Praten over (geld)zorgen geeft rust.”

Zelfstandig met 7×24 zorg in de buurt

Residentie Gerlachus in Maastricht is een innovatieve woonzorgvorm op het snijvlak tussen zorg en ondersteuning thuis en het verpleeghuis. Minister Conny Helder ging er op bezoek.

Els maakt tv voor senioren

Bij de streekomroep in Etten-Leur is Tijd voor Senioren een televisieprogramma voor ouderen die zich eenzaam voelen of dat juist willen voorkomen. Els de Lange laat in 26 afleveringen zien wat er allemaal te doen is.

Aantal euthanasiegevallen hoger dan ooit

Het aantal mensen dat euthanasie kreeg in Nederland was vorig jaar groter dan ooit: 8720. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Het gaat om een stijging van 13,7 procent ten opzichte van 2021.

Extra aandacht voor online oplichting

“Het is weer april: de maand van Senioren en Veiligheid”, aldus ANBO. Met extra aandacht voor online oplichting. “Onze Consulenten komen graag bij u thuis om samen te kijken hoe u oplichters te slim af kunt zijn.”

Passende ouderenzorg

“Passende zorg komt samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand, ondersteund door informatie passend bij de vaardigheden van de patiënt.” Dat schrijft minister Conny Helder over passende zorg in de Wlz.

Leren En Inspireren

‘Leren En Inspireren’ is een project van stichting ‘Vier Het Leven’ en ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’, waarmee ze eenzaamheid onder ouderen willen verminderen. Koffietijd bespreekt het project met de stichtingsdirecteur en een vrijwilliger.

Lânger Toês in Nederweert

“De komst van de vrijwillige woonadviseurs is een prachtig initiatief ‘van inwoners voor inwoners’”, zegt wethouder Carla Dieteren in Nederweert. Na een Hulpmiddelendepot is Woonadvies een nieuw initiatief voor Lânger Toês.

De mens achter de kwetsbare oudere

Buiten protocollen treden om de mens te zien en datgene te doen waarbij die persoon het meest is gebaat, om op die manier thuiswonende ouderen met een hoog complexe zorgvraag de best mogelijke kwaliteit van leven te geven en tot passende zorg te komen. Dit is in een notendop de filosofie van MESO.