Wooncomplex met buurtverbinders

Ze zijn 23 jaar en wonen heel bewust tussen de 65-plussers. Bosschenaren Caro en Bas maken als zogeheten buurtverbinders bij wooncomplex Wij zijn Zuiderschans graag het verschil.

Over hun nieuwe huurappartement was het Bossche stel meteen enthousiast, aldus het Brabants Dagblad. “Maar om hier te mogen wonen, moeten we ons wel als vrijwilliger twee dagdelen per week inzetten. We organiseren bijvoorbeeld activiteiten als bingo, paaslunch of de leesclub.”

Wij zijn Zuiderschans in Den Bosch is een samenwerking tussen ouderenzorgorganisatie Van Neynsel, woningcorporatie Zayaz en Butterfly Effect. Het complex bestaat uit 44 studio’s voor ouderen met dementie, 83 zelfstandige appartementen voor 65-plussers en een grote gemeenschappelijke tuin. Met daartussen een ontmoetingsruimte die ook een buurtfunctie heeft voor Den Bosch Zuid.

Woningen voor vrijwilligers

Acht van die appartementen zijn gereserveerd voor in totaal twaalf buurtverbinders, aldus het Brabants Dagblad. Die worden gezocht en geselecteerd door Butterfly Effect. Een Bossche organisatie die mensen mét en zonder een zorgvraag verbindt door kleine woningen voor vrijwilligers aan te bieden op terreinen van zorginstellingen. De club van buurtverbinders bestaat uit mensen van begin twintig tot zestig jaar. Van Neynsel is verrast door de grote belangstelling.

Persoonlijke motivatie

Dat je als buurtverbinder snel een goedkope woonruimte kunt scoren, is volgens Van Neynsel een misverstand .“Je moet echt een persoonlijke motivatie hebben waarom je onderdeel wil zijn van Wij zijn Zuiderschans. En jee betaalt de gewone huurprijs aan Zayaz.”

Op elkaar letten

Om je naast je werk je ook twee dagdelen in te zetten voor je buren en omgeving, heb je die persoonlijke motivatie ook wel nodig, zegt de wijkmanager van Van Neynsel in het Brabants Dagblad. Bij het project Wij zijn Zuiderschans draait het volgens hem om zorgzaamheid en letten op elkaar. Veel ouderen kampen met eenzaamheid. Als één van de buurtverbinders een praatje “maakt of een briefje op de deur hangt met: even kopje koffie, is dat toch heel anders dan dat wij als zorgorganisatie aan de deur staan.”