Spoorboekje voor als je er niet meer bent

Hoe zorg je voor een goede afwikkeling van je financiële zaken als je er niet meer bent? Wat moet er gebeuren met je hypotheek, bankrekening en lidmaatschappen? En welke nabestaanden krijgen wat?

Het AD publiceert een checklist om de achterblijvers te helpen: 1. Stel een testament op; 2. Stel een codicil op; 3. Betaal je eigen uitvaart; 4.Laat je nabestaanden goed achter; 5. Stel een financieel overzicht op; 6. En als je zelf een nabestaande bent?

Financiële zaken vervelend

Emilie van Karnebeek en Xandra Niehe schreven Het overlijden overleven, een handboek met tips voor nabestaanden’’. De man van Emilie overleed in 2012, de man van Xandra in 2013. Na het overlijden van je partner komt er veel op je af, vertellen ze in het AD.  De financiële zaken regelen is een van de belangrijkste opgaven, maar ook een van de vervelendste, vinden beiden.

Testament opstellen

Zowel de man van Niehe als Van Karnebeek had een testament opgesteld. “Ik had er niet aan moeten denken dat dat niet was gebeurd’”, zegt Van Karnebeek in het AD . “Dan had ik helemaal bij het begin moeten beginnen.” Niehe: “Door ons boek hebben mijn ouders nu ook een testament opgesteld, die hadden niets recents vastgelegd.’”