Sociale duurzaamheid in Vught

Sinds kort maakt de gemeente Vught het mogelijk om van één woning meerdere woningen te maken.

Onder voorwaarden mag één woning worden omgezet in maximaal vier nieuwe woningen, schrijft het Brabants Dagblad. “Het is één van de mogelijkheden om de bestaande woningvoorraad te vergroten, beter aan te laten sluiten bij de vraag naar woningen en meer woningzoekenden aan een woning te helpen”, verklaart een gemeentewoordvoerder. “We maken hiermee bijvoorbeeld mantelzorgwoningen of meergeneratiewoningen mogelijk. Er is ook een grote behoefte aan woningen voor kleinere huishoudens.”

Heft in eigen hand

Kiki van Iersel uit Vught, ambassadeur van het concept ‘DUO-Wonen’, is enthousiast over het aangepaste beleid in Vught. “Ouderen willen vaak best kleiner wonen, maar naast dat er geen aanbod is, willen ze niet weg uit hun eigen vertrouwde omgeving.” Senioren klagen volgens Van Iersel soms dat er niks voor de doelgroep wordt gebouwd maar kunnen op deze manier het heft in eigen hand nemen, aldus het Brabants Dagblad.

Zorgvraag beperken

“Kleiner wonen op de eigen plek met een eigen aparte opgang, waarbij ze zelf bepalen wie de bovenbuurman wordt. Een kleinkind bijvoorbeeld die een deel van de woning huurt met eigen voorzieningen en (voor een deel van de huur) indien gewenst hulptaken verricht voor de woningeigenaar. Sociale duurzaamheid noemen we dat. Dit draagt bij aan het verminderen van eenzaamheid, kan de mantelzorgers ontlasten én daarmee ook indirect de zorgvraag verlagen.”

Regels overal anders

“Alleen maak onbekend vaak onbemind”, vervolgt Van Iersel in het Brabants Dagblad “De regels zijn in alle gemeenten anders. Dat maakt het wel wat lastig. Parkeren is soms ook nog een ding en ook de hypotheekverstrekkers moeten willen meewerken. Het is jammer dat de mogelijkheid om een woning te splitsen niet vanuit het Rijk wordt opgelegd. Mijn collega is bezig om bij Hugo de Jonge aan tafel te komen. De overheid zou veel flexibeler en in oplossingen moeten denken.”