Senioren Journaal van dinsdag 4 april

Weg met de concurrentie, leve de vaste teams

De zorg bij de huisarts en de wijkverpleging moet snel op de schop, anders verliezen burgers ook het vertrouwen in de zorg, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving : Werk samen en laat burgers meer zelf en onderling doen.

We hebben geen schijt

Hebben ouderen schijt hebben aan toekomstige generaties?  “Ouderen houden van hun kinderen en kleinkinderen en wensen hun geen schijt, maar niets anders dan het allerbeste toe.”

Liever een verzorgder landschap

Ouderen zien liever ‘een meer aangeharkt landschap’. Daarbij speelt ook psychologie een rol: Vanuit een gevoel van kwetsbaarheid is er een voorkeur voor een verzorgder landschap waaruit menselijke controle blijkt.

Noabershoven woningen op maat

Noabershoven zijn in trek. In haast alle Twentse gemeenten zijn er initiatieven voor deze betaalbare woonvorm. In Twentse Noabershoven werken dertien hofjes samen. In politiek opzicht hebben ze de wind mee.

‘Tot last zijn’ is geen reden tot euthanasie

‘Niet tot last willen zijn, dat telt zwaar bij het denken over euthanasie’, meldde Trouw na onderzoek. Maar dit ‘denken’ staat mijlenver af van ‘doen’ van euthanasie en de besluitvoering die eraan voorafgaat, schrijft een medisch specialist.

Dekkingsgraad iets lager

Pensioenfondsen staan er gemiddeld genomen iets minder goed voor dan een maand geleden. Dat komt door de dalende rente. Hadden de fondsen vorige maand nog een indicatieve dekkingsgraad van 120%, nu is dat 116%.

Boomers ooit ook jongeren die het anders wilden

“Boomers waren ooit ook de jongeren die het anders wilden – en naar wie vaak niet geluisterd werd.” Weinig boomers zijn ‘zelfvergenoegde Zwitserleven bootvarende ouderen’.

Opmars seniorensport

Na de introductie van het OldStar walking voetbal is de seniorensport bezig met een opmars. Volgens Ouderenfonds bestaat voor vijftien sporten een speciale seniorenvariant. Soms is de toeloop zo groot, dat er dat er een ledenstop is.

Koprollend leren val breken

Het valpreventieprogramma ‘Stevig Staan’ leert zeventigplussers in Venlo hoe zij een val kunnen breken of vermijden. De cursisten kregen bezoek van een enthousiaste minister Conny Helder.

Speciale muziekspeler mensen met dementie

Docent Rik Wesselink wil met zijn promotieonderzoek muziek toegankelijk houden voor mensen met dementie, door middel van een speciale muziekspeler. ‘Muziek kan zoveel met je doen.’

Volkstuin voor bewoners en medewerkers

In Amsterdam-Noord heeft Amstelring een grote volkstuin, speciaal voor bewoners én medewerkers. “Geschikt om met collega’s of bewoners te tuinieren, vergaderen, lunchen en gewoon genieten.”

Wet voor steun na baanverlies verlengd

Zestigplussers die hun baan verliezen hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken dat ze in een financieel gat vallen. Het kabinet wil de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (WIO) met nog eens vier jaar verlengen.

Geef meer ruimte aan het nieuwe wonen

Het oprichten van een wooncoöperatie is ingewikkeld en financieel moeilijk haalbaar, maar toch ligt hier op termijn een sleutel tot het oplossen van de ‘woningnood’: laat de burger zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn (nieuwe) woning.