Geef meer ruimte aan het nieuwe wonen

Tot en met 2030 moeten er in Nederland 900 duizend woningen worden gebouwd. Zo wil het kabinet-Rutte de woningnood te lijf.

Projectontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties moeten leveren. Maar naast bouwen door de markt of sociale woningbouw, is er nog een derde optie, schrijven Otto van de Vijver (bewoner van MarktMeesters in Utrecht) Jan Wijnand Groenendaal (architect) in de Volkskrant.

Wooncoöperatie

In landen als Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de wooncoöperatie een factor van betekenis. Het oprichten van een wooncoöperatie is ingewikkeld en financieel moeilijk haalbaar, maar toch ligt hier volgens Van de Vijver en Groenendaal op termijn een sleutel tot het oplossen van de ‘woningnood’: laat de burger zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn (nieuwe) woning. Ondanks de bescheiden aantallen, zijn er in ons land genoeg inspirerende voorbeelden te vinden waarbij dit is gelukt, zoals MarktMeesters in Utrecht.

Gedeelde voorzieningen

“Natuurlijk lost dit soort zogenoemd collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) op korte termijn de problemen van de woningmarkt niet op. Maar het biedt zicht op verandering op langere termijn, die resulteert in een hogere kwaliteit van wonen, onder meer dankzij gedeelde voorzieningen, een lagere drempel om naar elkaar om te kijken, het integreren van maatschappelijke functies (zoals bijvoorbeeld kinderopvang en wijkverpleging) en gevarieerdere buurten en wijken”, aldus Van de Vijver en Groenendaal in de Volkskrant.