Weg met de concurrentie, leve de vaste teams

De zorg bij de huisarts en de wijkverpleging moet snel op de schop, anders verliezen burgers ook het vertrouwen in de zorg. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving volgens de Volkskrant  in een advies over de eerstelijnszorg in 2030, getiteld ‘De basis op orde’.

Er zijn volgens de Raad vier manieren waarop de eerstelijnszorg moet veranderen: 1. Stop met de verkeerde zuinigheid; 2. Gooi de concurrentie in de eerstelijnszorg overboord; 3. Werk samen in een vast team; 4. Laat burgers meer zelf en onderling doen

Marktwerking pakt negatief uit

De negatieve gevolgen van de marktwerking in de wijkverpleging zijn enorm, zegt RVS-voorzitter Jet Bussemaker in de Volkskrant. Tussen 2016 en 2021 is het aantal aanbieders gestegen van 1.000 naar 1.400, er zijn Haagse wijken waar meer dan 170 organisaties actief zijn. Dat maakt samenwerking bijkans onmogelijk.

Samenwerken in een vast team

Het ideaalbeeld, volgens de RVS: een ‘langdurig vast klein hecht multidisciplinair team’ van huisarts, wijkverpleegkundige en sociaal werker dat de (de gezondheid van de) inwoners van de wijk in de gaten houdt..

Langs gaan bij onzichtbare groep

Een huisarts in Rijswijk heeft sinds kort drie dagen per week een verpleegkundige in de praktijk, die ze zelf betaalt. Deze verpleegkundige benadert de oudere patiënten. De huisarts zegt in de Volkskrant: ‘De patiënten die vaak bellen kennen we wel. Zij gaat langs bij de onzichtbare groep, zo kunnen we op tijd hulp inschakelen als hun gezondheid achteruitgaat. Dat scheelt ons veel crises in de praktijk.’

Burger zelf aan de slag

Volgens het RVS- advies, waarover ook Nieuwsuur bericht,  moet de burger ook zelf aan de slag: Meer naar thuisarts.nl (waar in toegankelijke taal veel medische informatie staat), meer vrijwilligerswerk doen, en meer meedoen in zorgcoöperaties, waarin burgers zoveel mogelijk voor elkaar regelen. Maar ook hier geldt, zegt RVS-voorzitter Bussemaker: dit moeten we niet doen omdat het financieel zo lekker uitkomt. “Dit moeten we doen omdat mensen graag zelf de regie houden over hun kwaliteit van leven.”