Senioren Journaal van woensdag 27 september

Tandarts ook vergoeden voor 75-plussers

De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De tandartsenorganisatie KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers. “Dan heb je het begin en het eind van een leven gedekt. Daartussenin ben je als burger zelf verantwoordelijk.”

Wat is een zorgwoning

Over zorgwoningen wordt heel verschillend gedacht: van Volledig Pakket Thuis op 3hoog in de Amsterdamse Pijp zonder lift tot een soort ziekenhuiskwaliteit met daarbij ook nog brandveiligheidseisen en een achtervang bij een alarm.

Oegstgeest als blue zone

Na vier jaar bemoedigende resultaten wil Zorgpact Zeker Thuis in Oegstgeest een volgende stap zetten: Oegstgeest moet een blue zone worden. Hoe, daarover gaan ze op 7 oktober in discussie op de Gezondheidsmarkt.

Rocken, yellen en rebels op de motor staan

Forever Young Leudal is populair en heeft een wachtlijst. Kennelijk is rocken op evergreens voor sommigen veel leuker dan kienen of yoga. “Dit is geen zangkoor, maar beleving.’

Betalen voor huishoudelijke hulp

Wie een inkomen heeft van 185 procent van het sociaal minimum, krijgt uit de Wmo geen cent voor huishoudelijke hulp. Waarom gemeente Land van Cuijk de inkomenstoets Wmo doorzet. “Wat we doen is riskant, dat klopt.”

Beetje meer marktwerking zou welkom zijn

“Je mag het tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen maar in de ouderenzorg zou een beetje meer marktwerking welkom zijn”, zegt een gezondheidseconoom. “Er is echt nog wel wat doelmatigheidswinst te behalen.”

Dementie in de familie, erfelijk belast?

“Veel vormen van dementie zijn niet altijd erfelijk. Erfelijkheid bij de ziekte van Alzheimer komt voor, maar is zeldzaam.” Bij Erasmus MC Alzheimercentrum draaien een neuroloog en klinisch geneticus samen een spreekuur.

Gewerkt hebben mag blijkbaar niet lonen

Fijn voor de werkenden dat onze politiek er van uit gaat dat werken moet lonen. Maar: “Gewerkt hebben mag blijkbaar niet lonen gezien wederom het enorme koopkrachtverlies voor gepensioneerden.”

Themanummer over afscheid nemen

Dreefnieuws, wijkblad van Utrecht Overvecht, verschijnt deze week met een speciale uitgave over afscheid, in de breedste zin van het woord; vooral over afscheid nemen van het leven. Het is de start van serie activiteiten van partners van de Alliantie Seniorvriendelijk.

Ik blijf genieten van mijn paradijsje

Alleen wonen in een mooi en groot huis met een riante tuin en dan van woning gaan ruilen? “Ga ik dus niet doen, ik blijf genieten van mijn paradijsje, in het volle besef dat ik een geluksvogel ben.”