Ik blijf genieten van mijn paradijsje

Woningruil wordt helemaal niet tweemaal belast met overdrachtsbelasting. Dat is alleen het geval als beide woningen in eigendom zijn en over en weer verkocht, reageert Jan Jozef Pool uit Amsterdam in de Volkskrant.

“Maar waarom zouden ouders en kind dat doen? Ze kunnen toch gewoon naar elkaars huis verhuizen en desgewenst elkaars huis huren? Dit laatste levert ook nog (maar helaas niet lang meer) onbelaste huurinkomsten op. Eerder een beloning dan een belemmering lijkt mij.”

Huurwoningen

Woningruil is overigens een term die doorgaans verwijst naar huurwoningen, merkt Pool op in de Volkskrant. In de praktijk lopen eigendom (E) en huur (H) volgens hem door elkaar en moet rekening worden gehouden met de matrix E-E, E-H, H-E en H-H. “Elk van deze combinatie vraagt en andere aanpak.”

Groot huis, riante tuin

Zelf woont Pool alleen in een mooi een groot huis met een riante tuin. “Mijn twee kinderen, veertigers, wonen ook in Amsterdam, ook in een benedenhuis. In ons geval dus één keer E-E en één keer E-H.”

Geluksvogel

Gaat hij ruilen? “Nee”, schrijft Pool in de Volkskrant, “want afgezien van dat ik maar met een van de twee kan ruilen, en niemand wil bevoor- of benadelen zal ik er in woonkwaliteit op achteruit gaan. Ga ik dus niet doen, ik blijf genieten van mijn paradijsje, in het volle besef dat ik een geluksvogel ben.”