Rocken, yellen en rebels op de motor staan

Forever Young Leudal is populair. De band viert komende maand haar vijfjarig bestaan, heeft een ledenstop en een wachtlijst. Kennelijk is rocken op evergreens voor sommigen veel leuker dan kienen of yoga, schrijft dagblad de Limburger.

Anya Straatman zag jaren geleden een documentaire van de Amerikaanse band Young@Heart en was verkocht. Ze startte tien jaar geleden met een soortgelijk ‘concept’ in Venlo, vijf jaar geleden in Leudal. Als de bandleden (gemiddeld 73 jaar) optreden, gemiddeld eens in de twee maanden, spelen ze luchtgitaar en desnoods staan ze op een motor. De repetities eindigen steevast met een yell.

Born to be wild

Op dit moment repeteert Forever Young Leudal voor het jubileumfeest op 1 oktober. De uitsmijter kondigt Anya Straatman in de Limburger al aan: Born to be wild van Steppenwolf. Als toegift Whatever you want van Status Quo. “Hebben we een motor? Ja! Een zwarte. Yeah!” Anya doet alsof ze op de ronkende machine zit en geeft gas. De senioren volgen het voorbeeld. Straks, tijdens het optreden, komt die motor écht het podium op.

Geen zangkoor, maar beleving

Er komt altijd flink wat publiek op de optredens van Forever Young af. Doorgaans zijn dat ook senioren. En ze hebben ze al eens op de banken gekregen. “Dit is geen zangkoor, maar beleving”, zegt Anya als de repetitie voorbij is. “Een valse noot is niet erg. Maar zingen en dansen zonder passie is onvergeeflijk. We hebben gewoon iets rebels.” Het repertoire bestaat uit wereldhits uit de jaren zestig, zeventig, tachtig. “Hits waarmee wij en ons publiek zijn opgegroeid.”