Senioren Journaal van vrijdag 26 mei

Prevalidatie voor ouderen

Vanuit het LUMC Centrum voor Oudergeneeskunde wordt onderzoek gedaan om ouderen een pre-behandeling te kunnen geven (prevalidatie), zodat zij sterker en veerkrachtiger de zware behandeling in kunnen gaan.

Duizenden ouderenwoningen op de tocht

Zorgorganisaties krijgen minder geld voor huisvesting, terwijl de kosten juist oplopen. “Er is echt iets aan de hand. Veel projecten liggen stil, en dat gaat ook op de langere termijn consequenties hebben.”

Op tijd beginnen met je eigen seniorenhuis

“Weet je nog dat we zelf een seniorenhuis wilden bouwen, met gaten in de muren om elkaar ’s avonds welterusten te wensen?” Iets om op tijd mee te beginnen, is de conclusie na het kijken naar een aangrijpende documentaire over ouderenzorg.

Als oud mens voor jezelf opkomen

Als oud mens, en zeker als oudere vrouw, moet je voor jezelf opkomen, aldus een EW-columnist. En tegelijk oppassen dat je geen agressieve bejaarde wordt.

Nederland niet voorbereid op eigen oude dag

Ruim 80 procent van alle Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere nodig hebben. Dat blijkt uit landelijk publieksonderzoek van branchevereniging ActiZ.

Gemeente enthousiast over Buurtwonen

Kwetsbare ouderen krijgen in Land van Cuijk meer mogelijkheden om toch langer in eigen dorp of wijk te kunnen blijven wonen. De gemeente is in gesprek met Buurtwonen en is enthousiast over het concept.

De 7 voordelen van een seniorenbed

“Voor senioren is het vaak extra belangrijk om te zorgen voor een comfortabele en veilige slaapomgeving.” ICT&Health bespreekt de zeven voordelen van een seniorenbed.

Oproep: stem tegen pensioenwet

Een nieuw pensioenstelsel? Het is een gok! Doe het niet! Dat staat boven een oproep aan de Eerste Kamer van organisaties met 1.050.000 leden en sympathisanten, waaronder omroep MAX en de KBO’s die samenwerken in Senioren Netwerk Nederland.

Knarrenhof Paterswolde lijkt van de baan

De knarrenhof in Paterswolde lijkt van de baan. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad van Tynaarlo geeft de voorkeur aan sociale huurwoningen op de beschikbare bouwlocatie.

Van troost naar trots

Jaarlijks wordt in Leiden op 24 mei de Jo Visser dag gevierd. Dit jaar stond de viering in het teken van troost naar trots. Het Jo Visser fonds zet zich in voor waardige zorg voor ouderen die permanent afhankelijk zijn van intensieve zorg.

Samenwerking in wijken

Hoe zorg je dat bijvoorbeeld welzijn en zorg in de wijk soepel op elkaar ingespeeld raken? Dat onderzoekt bij Zuyd hogeschool het nieuwe bijzonder lectoraat ‘Interprofessionele Samenwerking in de Wijk’.