Documentaire grijpt je bij de strot

Finland bleek onlangs voor de zesde keer op rij het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Maar als je de Finse documentaire Zorgelijke tijden – de musical ziet, dan moeten volgens de tv-rubriek van Trouw sommige mensen in Finland wel héél erg gelukkig zijn. Aangezien er in de ouderenzorg genoeg wordt geleden om de positieve balans te verstoren.

Monitoren per telefoon

Voor extra impact kun je je tijdens het kijken naar de atypische documentaire (afgelopen woensdag bij Human) inbeelden dat dit een Nederlandse documentaire zou zijn. Bijvoorbeeld wanneer een ‘callcenter’ in beeld komt, waar alleenstaande ouderen op afstand worden gemonitord per telefoon. “Hebt u uw medicijnen genomen, hebt u gegeten? O, u bent gevallen, dan sturen we iemand.”

Daar kan geen technologie tegen op

In een zorginstelling in de Finse plaatsje Kaavi zie je volgens Trouw hoe de zorgmedewerkers in een systeem vol protocollen steeds meer te werk moeten gaan als een robot, en hoe tegelijkertijd echte robots worden geïntroduceerd als zorgmedewerkers. Maar wanneer je verpleegkundige Tiina Molberg – het is onmogelijk niet verliefd te worden op deze vrouw – aan het werk ziet en hoort praten over haar vak, dan weet je: daar kan geen enkele technologie tegenop.

Beursgenoteerd zorgconcern

Ook in Kaavi is de gemeente in zee gegaan met het beursgenoteerde zorgconcern Attendo, omdat het de zorg zelf niet meer wist te organiseren. “Als de overheidsbijdragen nog op niveau 2011 zat, dan hadden we geen enkel probleem”, aldus een lokale bestuurder.

Op tijd mee beginnen

Een groepje nog thuiswonende partners ziet het met lede ogen aan. “Weet je nog dat we zelf een seniorenhuis wilden bouwen, met gaten in de muren om elkaar ’s avonds welterusten te wensen?” Iets om op tijd mee te beginnen, besluist de recensie in Trouw.