Senioren Journaal van maandag 26 juni

Voorkom dat je je wereld verkleint

Optimistisch zijn, nieuwsgierig blijven en dingen doen die je leuk vindt. Ziedaar het handboek voor een lang en gelukkig leven volgens Foppe de Haan, die vandaag 80 jaar wordt. “De grootste valkuil van gepensioneerden is dat ze hun wereld verkleinen.”

Brink met bijgebouwen senioren

In Waddinxveen willen drie families een oude boerderijwoning met bijgebouw op een groot terrein slopen en er een brink met vier nieuwbouwhuizen realiseren. Met elk een bijgebouw waar meerdere ouderen zelfstandig kunnen wonen.

Seniorenwelzijn gaat strenger handhaven

De gebruikers van het ontmoetingscentrum De Vloot in Maassluis drinken te veel. Dat vindt Seniorenwelzijn, de beheerder van het pand. “De Vloot zou geen plek moeten zijn waar mensen goedkoop te veel gaan zitten drinken.”

Colonnes vitaliteit op e-bike

Fietsende ouderen een ramp op wielen? Al die ongevallen weerspiegelen ook uitstekend nieuws: de Nederlandse oudere is gezond, beweegt, ziet nog eens iets, komt nog eens ergens en geniet met volle teugen van het pensioen.

Groepswonen steeds populairder

Waarom in je eentje in een te groot huis wonen als je ook samen met leeftijdsgenoten kan leven? Groepswonen voor vijftigplussers wint aan populariteit, zien ze in de gemeente Den Haag.

Geen zorg afpakken, wel zorgvraag remmen

Het is onvermijdelijk om keuzes te maken, zegt de zorgwethouder in Rotterdam, want ‘niet elke hulpvraag is altijd een zorgvraag’. “We moeten de schaarse zorg beter en eerlijker verdelen.”

Noodklok voor het klimaat

Grootouders voor het Klimaat luidden dit weekend de klokken in vijftien plaatsen. Gevolgd door een oproep aan de overheid “om haast te maken met een stevig klimaatbeleid.”

Euthanasie niet op bevel of verzoek

Nelleke Noordervliet (1945) is een voorstander van euthanasie, maar niet op bevel of verzoek. “Nu ja, als de zorg instort en zieke ouderen aan hun lot worden overgelaten, lost dat probleem zich vanzelf op.”

Duurzaam en modern woonzorgcentrum

Het nieuwe Huis in de Duinen in Zandvoort is een duurzaam en modern woonzorgcentrum ‘dat voldoet aan de toekomstige zorgvraag. Zo hebben we geen gas meer en wekken we stroom op met zonnepanelen.’

Intergenerationeel wonen

Het kabinet trekt de komende jaren structureel geld uit om samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Minister Helder heeft daarvoor de subsidieregeling intergenerationeel wonen in internetconsultatie gebracht.

Hoe kies je de juiste fietshelm

Je kunt een fietshelm kopen voor 20 euro, maar je kunt er ook eentje aanschaffen voor 400 euro. Er zijn zo veel verschillende soorten fietshelmen, dat het haast onmogelijk lijkt een goede keuze te maken.

Politieke partij voor helft bevolking

Oud Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik (79) is gekozen tot voorzitter van 50PLUS. Hij wil voor de ouderen van Nederland een professionele organisatie neerzetten “die als basis moet dienen voor een politieke partij die de helft van de Nederlandse bevolking moet kunnen vertegenwoordigen”.