Euthanasie niet op bevel of op verzoek

De problemen in de zorg zijn door Jet Bussemaker en haar team afgelopen week duidelijk aan de orde gesteld, schrijft Nelleke Noordervliet in haar column in Trouw: Te veel behoefte aan zorg. Te weinig mensen om die te geven.

Er worden voorstellen gedaan om het tij te keren. Noordervliet (1945) vreest, schrijvend over de historische ontwikkelingen, dat het bij advies en goede voornemens blijft.

Straks weer krimp

“De statistieken laten zien dat na de dood van mijn generatie, die vreselijke golf bejaarde babyboomers, de bevolking niet meer groeit maar krimpt, al blijven er (te) veel ouderen. Op andere plaatsen in de wereld neemt de bevolking nog toe, en is die relatief jong.”

Lost het probleem zich vanzelf op?

Hoe schep je evenwicht, vraagt Noordervliet zich in Trouw af. “Emigratie of immigratie? Of doen we Plan 75 zoals in de Japanse film waarin ouderen verleid worden tot euthanasie? Ik ben een voorstander van euthanasie, maar niet op bevel of verzoek. Nu ja, als de zorg instort en zieke ouderen aan hun lot worden overgelaten, lost dat probleem zich vanzelf op.”