Senioren Journaal van donderdag 26 januari

Huisarts van 10 naar 15 minuten

De gebruikelijke 10-minutengesprekjes bij de huisarts worden een kwartier. Uit een proef is al gebleken dat huisartsen en patiënten dan meer rust hebben en een beter gesprek en tevredener zijn.

Oplichter spelt de rouwadvertenties

Oplichters die rouwadvertenties gebruiken als informatiebron, een 17-jarige hoofddader,met Anydesk de computer van slachtoffers besturen: uit het hele land zijn berichten te horen voor bankhelpdeskfraude.

Onbegrijpelijk jaar pensioenfondsen

Megaverliezen, pensioenverhogingen en toch eindigen de pensioenfondsen 2022 financieel ongeveer zoals zij het jaar begonnen. ‘Het was voor de deelnemers wellicht een wat onbegrijpelijk jaar.’

Winterschool goed voor sociale netwerk

In Delft organiseert Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen in maart een Winterschool voor senioren: om eenzaamheid en verveling tegen te gaan en om te netwerken.

Aantrekkelijk wonen in autovrije wijk

In Utrecht komt een van de grootste binnenstedelijke autovrije wijken van Nederland. Als Merwede niet aantrekkelijk voor ouderen zou blijken, is het project “eigenlijk niet geslaagd”.

Ziekenhuisopnames weerslag crisissen

Corona, de tweedeling in de samenleving en de babyboomgeneratie is oud aan het worden: er is niet één reden waarom de klinisch geriater meer verzwakte mensen in het ziekenhuis ziet.

Kwiekroute om in beweging te blijven

Zelfredzaamheid geldt ook voor gezond blijven en bewegen is daar onderdeel van. Hoe een woonzorgcentrum bewegen stimuleert met onder meer een Kwiekroute met zestien beweegoefeningen.

Toekomst ouderenzorg is thuis

“De toekomst van de ouderenzorg is thuis. Steeds meer cliënten krijgen langer zorg in de thuissituatie.” Zuid-Limburg sluit een overeenkomt meer samenwerking en creatieve, flexibele en digitale oplossingen.

Met videobellen minder onrust en betere zorg

TNO onderzoekt hoe videobellen realistischer kan worden. Dat kan helpen bij contacten met demente familieleden: Hoe echter de kleinzoon in beeld komt, hoe minder onrust bij de demente grootouder.

Ook in het dorp eenzaamheid

Dorpsraad Markelo onderzoekt op welke manier inwoners zich prettig en vitaal kunnen blijven voelen. Als grootste probleem wordt gezien de eenzaamheid, vooral bij ouderen.

Medicatie-app veiliger en makkelijker

Een speciale medicatie-app, waarmee ouderenzorgorganisaties in Rotterdam aan de slag gaan, moet de veiligheid van met name ouderen bij het gebruik van medicijnen vergroten. De app werkt ook nog eens efficiënter en gemakkelijker.

Ouderwetse bejaardenhuis hoeft niet meer

“Ik denk niet dat we terug willen naar de ouderwetse bejaardenhuizen”, zegt de directeur van ANBO. Wat wél aanspreekt: geclusterd wonen, dicht bij elkaar, gemeenschappelijke ruimtes, maar wel je eigen voordeur.

Rustig en veilig slapen met digitale hulp

Drie Limburgse organisaties in de ouderenzorg hebben een digitaal slaapprotocol ontwikkeld, met een knuffelbare slaaprobot, een muziekkussen en sensors in en rond het bed.

Verkiezingen met drie ouderenpartijen

Bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten zijn er in Zuid-Holland drie partijen die zich specifiek richten op de ouderen.

Een beetje tevredenheid mag ook echt wel

Valt het eerste loonstrookje van 2023 mee, vroeg het AD aan de lezers. AOW en pensioen gaan omhoog. “Ik denk dat veel mensen in ons land geen reden tot klagen hebben, en zeker de ouderen niet.”