Senioren Journaal van dinsdag 23 mei

Pleidooi voor burgerforum senioren

De politieke invloed van de senioren is tot een minimum gedaald, aldus voormalig Kamerlid Thijs Udo. “Een gezonde democratie vereist een burgerforum voor senioren.”

Van hulp naar herstel zelfstandigheid

Kregen kwetsbare ouderen vanuit de Wmo voorheen persoonlijk en individueel hulp, nu richt de begeleiding zich steeds meer hun context en op het herstel van zelfstandigheid. Berenschot helpt de Friese KwadrantGroep hierbij.

Nu ook postagentschappen weg

Supermarkt Dekamarkt stopt met postdiensten in drie dorpen in de gemeente Hollands Kroon. “Huisartsen verdwijnen, banken verdwijnen en nu ook het postagentschap. PostNL heeft gewoon een wettelijke taak.”

Erfbelasting omhoog voor ouderenzorg?

Een verhoging van de erfbelasting stuit op veel weerstand, maar dat verandert vermoedelijk naarmate de druk toeneemt. Dat zegt een hoogleraar gezondheideconomie over het betaalbaar houden van de ouderenzorg.

Minder duimkracht

Ik heb tegenwoordig steeds vaker moeite met het opendraaien van een deksel, Minder kracht en pijn aan mijn duim. Hoe kan dat en wat kan helpen? Een orthopedisch chirurg geeft advies.

Te lang hetzelfde kunstgebit

Ouderen lopen te lang rond met problemen aan hun tanden, waarschuwt de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici. Mensen gebruiken soms tien tot twintig jaar lang hetzelfde kunstgebit (dat inmiddels niet meer goed past of pijnplekken geeft).

Met Karel (86) valt niet te spotten

Hij kwam gehavend uit de strijd, net als het krukje dat op zijn hoofd werd stukgeslagen, maar de 86-jarige Karel Rombout uit Dordrecht heeft bewezen dat er met hem niet te spotten valt, meldt de Telegraaf op de voorpagina.

Tachtig online wijkagenten

“De politie van morgen is actief in wijk, web en wereld.” Er zijn nu zo’n tachtig digitale wijkagenten in Nederland. Ze geven ook samen met de fysieke wijkagent uitleg informatieavonden voor senioren.

Zorgdialoog professionals en vrijwilligers

Twee verschillende zorgwerelden ontmoeten elkaar op 23 mei in Austerlitz. Medisch specialisten, huisartsen, zorgbestuurders en zorgverzekeraars gaan verkennend in gesprek met vertegenwoordigers van informele zorgnetwerken.

Niet instemmen met pensioenwet

Jaren geleden werd via de bonden aan de pensioeninleggers en -gerechtigden gevraagd in te stemmen met het toen voorgestelde pensioenakkoord. Inmiddels blijken de voors en tegens niet zo simpel te zijn als indertijd werd voorgesteld.

Student (20) spijkert senioren bij over Rusland

Lesgeven over de geschiedenis van het land waar in deze tijd alle ogen op gericht zijn: Rusland. Geschiedenisstudent Wouter van der Hoff (20) draait er zijn hand niet voor om en geeft colleges voor Oud Geleerd Jong Gedaan.

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo

Om de houdbaarheid van de Wmo te verbeteren, heeft het kabinet besloten om voor alle Wmo-voorzieningen waar nu het abonnementstarief van € 19,- per maand voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren. Deze wijziging gaat per 1 januari 2026 in.

Zuidplashof zoektocht gaat door

Al jaren is een aantal inwoners uit Zuidplas op zoek naar een geschikte locatie voor een knarrenhof (Zuidplashof). Twee locaties bleken niet mogelijk, twee actieve betrokkenen vertrokken naar elders, maar de initiatiefgroep blijft positief gestemd.

Massafuif langgehuwden

Het met een bloemetje bezoeken van langdurig getrouwde echtparen is een burgemeesterstaak van groot belang. Maar huisgesprekken zijn tijdrovend en de cake maakt dik. Daarom draait de gemeente Leiden de rollen om.

Demonstreren voor het klimaat

Ouderen geven vaker aan dat ze boos zijn, schrijft een psycholoog over demonstraties voor het klimaat. “Ze hebben van oudsher altijd veel vertrouwen gehad in de politiek en netjes gestemd, maar ze zijn teleurgesteld hoe er al tientallen jaren te weinig wordt gedaan aan klimaatbeleid.”