Minder duimkracht

Ik heb tegenwoordig steeds vaker moeite met het opendraaien van een deksel, Minder kracht en pijn aan mijn duim. Hoe kan dat en wat kan helpen?

Orthopedisch chirurg Michiel van Trommel geeft antwoord in de Telegraaf-rubriek Spreekuur. “Een van de meest voorkomende handproblemen bij het ouder worden is slijtage van het basisgewricht, ofwel slijtage van de hand aan de basis van de duim. Het kraakbeen in dit gewricht heeft de neiging te slijten vanaf een jaar of veertig en dat komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.”

Bij bijna elke activiteit

Het kan een scherpe pijn bij het gebruik van de duimen geven. Je merkt het met handwerken, tuinieren, zeilen, golfen, eigenlijk bijna elke activiteit, aldus de orthopeed in de Telegraaf.

Hulpmiddelen

Ontstekingsremmers zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen, aldus Van Trommel, vooral als ze worden ingenomen voordat de pijn erger wordt. Een beperkte periode spalken kan zinvol zijn. Vochtige warmte kan de symptomen helpen verlichten en sommige mensen vinden verlichting bij behandelingen met paraffinewas. Er zijn daarnaast hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals potopeners, om te helpen bij activiteiten die moeilijk zijn geworden.

Injectie of operatie

Als deze behandelingen niet werken, kun je baat hebben bij een corticosteroïd-injectie in het gewricht of, als alles faalt, een operatie, besluit de orthopedisch chirurg in de Telegraaf. “Met een operatie kan er afhankelijk van de situatie wat meer ruimte worden gemaakt of juist het pijnlijke gewrichtje worden vastgezet.”

 

.