Senioren Journaal van dinsdag 22 augustus

Ov drempels door digitalisering

Toenemende digitalisering maakt het openbaar vervoer niet toegankelijker voor ouderen. Hoe los je dat op: De hele ketenreis moet kloppen, want het ov heeft een maatschappelijke functie.

WoonPioniers touwtjes zelf in handen

Naast Knarrenhof Ede/Bennekom is er in Bennekom ook een plan vanWoonPioniers. Veel is vergelijkbaar met Knarrenhof, maar er zijn ook verschillen. “Wij willen de touwtjes veel meer zelf in handen houden.”

Zelfredzaamheid en spierkracht met ProMuscle

Leefstijlprogramma ProMuscle draagt effectief bij aan het behoud van fysieke zelfredzaamheid en spierkracht van ouderen. “Ik merk dat mijn evenwicht beter is geworden, ik heb meer zelfvertrouwen met opstaan en bijvoorbeeld de trap oplopen.”

Maatschappelijke dialoog recht op zorg

Niet alles kan met zorg worden opgelost, zegt  zorgverzekeraar Zilveren Kruis in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen. Gepleit wordt voor een respectvolle maatschappelijke dialoog met alle generaties.

Ouderen geen oorzaak woningnood

Zaken die soms genoemd worden in relatie tot de woningnood, zoals ouderen die zouden moeten verhuizen, zijn ‘niet op feiten zijn gebaseerd’.

Publiekscampagne pensioenstelsel

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start deze maand een nieuwe publiekscampagne pensioenen. “Op de nieuwe website staat allerlei informatie over het nieuwe pensioenstelsel in eenvoudige, eerlijke taal.”

Honderdjarige presenteert bouwvisie

Kom je als burgemeester op bezoek bij een 100-jarige en krijg je daar een visie op woningbouw voor senioren gepresenteerd, met een pleidooi voor houtbouw.

Zie leefbaar klimaat als mensenrecht

Klimaatverandering zorgt nu al voor gezondheidsschade bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Pleidooi om een gezond leefmilieu af te dwingen bij het Europees Mensenrechtenhof.

Rechtvaardigheid afdwingen

“Politici beschouwen tot nu toe de senioren als een groep waarop gemakkelijk bezuinigd kan worden. Stop die neiging.” Vooruitblik naar de verkiezingen. “Rechtvaardigheid vooral voor senioren moet afgedwongen worden.”

Vooral oudere heeft aflossingsvrije hypotheek

Van de 60-plussers heeft twee op de drie een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij huiseigenaren onder de 40 jaar is dit slechts een op de vijf. De aflossingsvrije hypotheek is zowel de goedkoopste als de duurste optie.