Vooral oudere heeft aflossingsvrije hypotheek

Van de 60-plussers heeft twee op de drie een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij huiseigenaren onder de 40 jaar is dit slechts een op de vijf. De aflossingsvrije hypotheek is zowel de goedkoopste als de duurste optie, blijkt uit een overzicht van hypotheekadviesketen Van Bruggen in de Telegraaf.

Als je kijkt naar de netto maandlasten is de aflossingsvrije hypotheek de goedkoopste optie. Wie bijvoorbeeld een hypotheek afsluit voor €200.000 tegen 4,5% rente zou met een aflossingsvrije hypotheek een bruto maandlast hebben van €750. Als die volledig aftrekbaar is, blijft daar netto €473 van over (tot de AOW-gerechtigde leeftijd). Met een annuïtaire hypotheek is de bruto maandlast €1013. Netto zou dit €738 zijn. Er is in dit rekenvoorbeeld geen rekening gehouden met het eigenwoningforfait.

Over hele looptijd betaal je meer

Over de hele looptijd betaal je met een aflossingsvrije hypotheek echter veel meer, aldus de Telegraaf. Omdat er niet wordt afgelost, blijf je de hele looptijd rente over de volledige hypotheeksom betalen. Bij een annuïtaire hypotheek los je steeds meer af. Je betaalt dan steeds minder hypotheekrente.

Bij AOW oplopende maandlasten

Een van de risico’s, vooral voor senioren, is dat de maandlasten kunnen oplopen zodra de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt, zo blijkt uit het overzicht in de Telegraaf. Dan betaal je minder belasting, maar trek je ook minder af. Met een pensioeninkomen van €30.000 dan zou de maandlast van eerder genoemde aflossingsvrije hypotheek stijgen van €473 naar €607. Ook is hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar. Die regel is op 1 januari 2001 ingevoerd. Wie al die tijd hypotheekrenteaftrek heeft genoten, verliest dit recht op 1 januari 2031