Senioren Journaal van donderdag 21 september

Hulp bij dementie kan simpeler dan gedacht

Het aantal mensen met dementie groeit hard richting een half miljoen. Goede zorg bij mensen thuis is best mogelijk, zegt dementierapporteur Tamara van Ark op Wereld Alzheimer Dag.

Ruim baan voor allen

Een 71-jarige fietser vol in de flank geraakt door een 14-jarige jongen met fatbike. Een fietspaddrama dat niet op zich zelf staat. “Het zijn niet alleen de jochies van 14, maar wij allemaal.”

Pretchauffeur hard nodig in het ov

Zijn 55-plussers de dupe van werkende gepensioneerden? Zonder gepensioneerden zouden in het openbaar vervoer nog meer ritten uitvallen.

Hoe je babbeltrucs kunt voorkomen

Een 67-jarige man uit Haarlem is door middel van een babbeltruc bestolen van duizenden euro’s. Zulke trucs zijn schering en inslag. Een politiewoordvoerder legt uit hoe je babbeltrucs kunt voorkomen.

Grote verschillen mantelzorgwaardering

Een cadeaubon, een high tea of gewoon 200 euro overmaken: gemeenten bepalen zelf wat ze voor mantelzorgers doen en dat leidt tot grote verschillen.

Europees Parlement strengere rijbewijsregels?

Groene politici in het Europees Parlement grijpen de herziening van Europese rijbewijsregels aan om “frontaal de aanval te openen op de suv, jonge automobilisten en ouderen”.

Patiënten bij de diëtist steeds ouder

De gemiddelde leeftijd van patiënten die de diëtist bezoeken stijgt al jaren. In 2022 komt de gemiddelde leeftijd uit op 54 jaar. Dit komt onder andere doordat het aandeel patiënten van 75 jaar en ouder weer is gestegen.

AOW-verhoging met 22% desastreus

Een verhoging van de AOW met 22 procent die de FNV voorstelt zal andere overheidsuitgaven gaan verdringen en bovendien slaat de intergenerationele solidariteit van jong naar oud door, aldus twee hoogleraren economie.

Gebruik overheidswebsites

Van de 25- tot 65-jarigen maakte 94 procent in 2022 gebruik van een overheidswebsite. Jongeren (16- tot 25-jarigen) deden dit met 91 procent iets minder vaak, evenals ouderen tussen de 65 en 75 jaar (87 procent). 75-plussers maken het minst gebruik van overheidswebsites (63 procent).

Sociaal makelaar doorontwikkelen

Iedere dorpskern in Cranendonck heeft een ‘sociaal makelaar’. Na een aantal jaren is het volgens de gemeente tijd om de rol van deze dorpsondersteuner te evalueren en naar de toekomst te kijken.