Europees Parlement strengere rijbewijsregels?

Groene politici in het Europees Parlement grijpen volgens de Telegraaf de herziening van Europese rijbewijsregels aan om frontaal de aanval te openen op de suv, jonge automobilisten en ouderen.

Een eerste wetsontwerp voorziet in de komst van een suv-rijbewijs, een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur voor beginnende bestuurders en een kortere geldigheidsduur voor rijbewijzen van 60-plussers.

Opfriscursussen

Vanuit het Europarlement neemt de Franse groene politica Karima Delli (Europe Écologie-Les Verts) de leiding bij de onderhandelingen met allerlei radicale eisen, aldus de Telegraaf. De Europese Commissie stelt voor om de geldigheid voor automobilisten vanaf 70 jaar te beperken tot vijf jaar om vaker medische controles of opfriscursussen te kunnen organiseren. Dat gaat Delli niet ver genoeg: de geldigheid zou bij 60-plussers al beperkt moeten worden naar 7 jaar, bij 70-plussers naar vijf en slechts twee jaar voor de 80-plusser. Het is volgens de Telegraaf nog maar de vraag of andere politici de voorstellen pruimen. Tijdens een eerste debat kwam er deze week al direct felle kritiek.