‘Pretchauffeur’ hard nodig in het ov

Het CNV meldde in het AD dat 55-plussers de dupe zijn van werkende gepensioneerden’ . Jaap Dorsman uit  Zoetermeer reageert in de krant. Hij is 69 en parttime werkzaam als buschauffeur bij Arriva te Leiden.

“Ik val onder de noemer ‘pretchauffeur’ en doe dit niet om de verdienste, maar ik wil hieruit een zinvolle tijdsbesteding halen voor de samenleving. Hiervoor heb ik 25 jaar aan de TU-Delft onderzoek verricht en 20 jaar bij een commerciële instelling gewerkt als consultant in de servo-hydraulica. De busbranche was voor mij dan ook totaal vreemd.”

Zwaar tekort

Er is een zwaar tekort aan werknemers en vooral buschauffeurs bij het openbaar vervoer, merkt Dorsman op in het AD. “Blijkbaar omdat hier wellicht een bepaald, onterecht, negatief imago aan hangt. Indien wij als gepensioneerden deze diensten niet zouden vervullen, zou een nog groter deel van de beoogde ritten uitvallen met alle gevolgen van dien.”

De bussen staan klaar

Dorsman deelt dan ook niet de stelling van het CNV, “dat wij als gepensioneerden de banen ‘wegkapen’ voor de groep 55-plussers. De bussen staan klaar, ook voor deze groep, maar in het openbaar vervoer zien we ze niet komen. Zelfs als de bewuste personen de benodigde papieren hiervoor niet in hun bezit hebben, hoeven ze niet weg te blijven. Ze worden geholpen door de busondernemingen.”