Patiobungalow met flexibele kap

Focus niet op de bouw voor starters, het is zinniger om comfortabele woningen voor senioren te realiseren. Wordt doorstroming gestimuleerd, dan ontstaat anno 2040 ‘vanzelf’ ruimte voor starters. Dat zegt Peter Bouwmeester van bouwbedrijf Ottenhof in een artikel in dagblad Tubantia over woningbouw in Oldenzaal.

De eigenaar van Ottenhof kwam tot het idee van aantrekkelijke ‘patiobungalows’:  seniorenwoningen op de begane grond. Zonder kap, mét binnentuin. “Waarom bouwen we niet voor ouderen? Zij beschikken vaak over de middelen om de financiering van een nieuwe woning rond te krijgen.”

Huis met een tuintje

Bouwmeester vermoedt dat luxe patiobungalows senioren aanmoedigen om toch te verhuizen, zegt hij in Tubantia, zelfs al op jongere leeftijd. “Ouderen houden de vrijheid van een gewoon huis met een tuintje. Vertrekken zij, dan komen er weer woningen vrij voor starters.”

Flexibele kap

Bouwmeester speelt ook met het idee van woningen met een ‘flexibele’ kap,aldus Tubantia. De woningen beschikken in de basis over ruimte op de begane grond, maar nemen in oppervlakte toe door een kap te plaatsen. Zo kan een stel zonder kinderen een extra verdieping toevoegen bij gezinsuitbreiding. Een ouder koppel verkoopt de kap als ruimte op de bovenverdieping overbodig wordt. “Als een soort Ikea-huisje.”