Senioren Journaal van donderdag 17 augustus

Dorpen in actie om hun buurtsuper te redden

Het aantal buurtsupers in Nederland is in 15 jaar gehalveerd. Door het land heen worden dorpswinkels met crowdfunding gered. “Ook andere voorzieningen trekken weg. Juist ouderen hebben de buurtsuper nodig.”

Regionaal zorgplan voor ouderen

Bij DrechtDokters is een regionaal zorgplan voor ouderen ontwikkeld, dat uitgaat van samenwerking, zorg op maat en eigen regie. “We kijken naar gewenste zorg en haalbaarheid, we kijken of het zorg is die we kunnen blijven aanbieden.”

Gehuwd maar toch alleen? Korting!

Het klinkt vreemd, maar AOW’ers die getrouwd zijn kunnen toch recht hebben op een korting voor alleenstaanden. Dat beaamt de Belastingdienst volmondig, maar kent het extraatje niet zomaar toe.

Straks niet meer roken in huis

Bij Zorggroep Elde Maasduinen mogen ouderen vanaf 1 oktober in hun eigen appartement niet meer roken. Er blijkt veel draagvlak voor, al klinkt er ook protest. Bij de Thuiszorg wordt al gevraagd niet meer roken vlak voordat de thuiszorg komt.

Na 67 jaar door zorg gescheiden

Een echtpaar is 67 jaar getrouwd, op de vraag om zorg in een verpleeghuis wordt ‘doodleuk’ geantwoord dat dit kan voor één van de twee, maar dat er voor de ander geen pek is gezien de nog redelijke toestand van de 88-jarige.

Flinke celstraffen geëist voor oplichting

Justitie eist 14 tot 36 maanden gevangenisstraf tegen vier vrouwen die kwetsbare ouderen misleidden en beroofden. De vier deden zich voor als zorgmedewerkers, nieuwe buren of voorbijgangers met interesse in de mooie tuin.

Langer zelfstandig, makkelijke maaltijden

“Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en zijn op zoek naar gezonde en gemakkelijke maaltijden.” De omzet aan kant-en-klaarmaaltijden neemt toe, inclusief hulp om de maaltijd op tafel te zetten.

55+Café vaste prikkelvrije middag

Het 55+Café in het Limburgse Herten is van plan om één vaste prikkelvrije vrijdagmiddag in de maand te organiseren voor senioren die tijdens de wekelijkse ontmoetingsmiddag te veel prikkels krijgen.

Campagne #VerborgenLeed

Ongeveer één op de twintig ouderen krijgt te maken met onprettige situaties achter de voordeur. Zes gemeenten uit de regio Noord-Veluwe zijn gestart met de campagne #VerborgenLeed.

Polyfarmacie bij ouderen is maatwerk

Bij polyfarmacie bij ouderen is niet alleen kennis vereist van de farmacologische effecten van geneesmiddelen, maar ook een goede samenwerking met allen die bij de zorg betrokken zijn: maatwerk zonder harde geboden of verboden.