Straks niet meer roken in huis

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) gaat het roken in de ban doen. Vanaf 1 oktober dit jaar mogen ouderen in hun eigen appartement niet meer roken, meldt het Brabants Dagblad.

Na het rookverbod op de appartementen volgen er nog stappen om het roken ook uit te bannen op alle terreinen van de zorgcentra van deze zorggroep. “Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat we deze stappen niet al veel eerder hebben gezet. Wij zijn een zorginstelling en zorgen voor ouderen. Dan is het logisch dat je je ook zorgen maakt over de gezondheidsschade die rokers kunnen veroorzaken aan anderen. Dus ook onze mensen die hen verzorgen”, zo stelt voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Elde Maasduinen Miranda de Vries.

Veel draagvlak

“Achter de schermen zijn al heel wat overleggen geweest met de teams, de cliëntenraad en allerlei betrokkenen hierover”, zegt de ZGEM-bestuurder in het Brabants Dagblad. “Er is veel draagvlak voor. Alleen werd wel aangedrongen op regels die heel helder en duidelijk zijn. Dus is de eerste stap nu niet meer roken in de appartementen. Dat gaat 1 oktober in.”

Niet roken als thuiszorg komt

Bij de Thuiszorg vraagt ZGEM cliënten al of ze niet meer roken vlak voordat de thuiszorg hen komt verzorgen. “We vragen of ze de woning dan willen ventileren, graag een uurtje voordat de zorg komt.”

Rokertje is nog het enige

Via een brief zijn inmiddels alle bewoners van de zorgcentra én hun familie op de hoogte gebracht. Een zoon zegt in het Brabants Dagblad: “Mijn moeder is negentig jaar en rookt al zeventig jaar. Dat rokertje is het enige wat ze nog heeft. Met af en toe een wijntje. Moet je dat dan afpakken?”