Aantal buurtsupers in 15 jaar gehalveerd

Het aantal buurtsupers in Nederland is in 15 jaar gehalveerd. Dagblad Trouw bericht hoe in Schoonrewoerd dorpsbewoners te hulp schoten om de winkel in stand te houden.

Door het land heen worden buurtsupers met crowdfunding gered. Zoals in Nigtevecht (Utrecht), Afferden (Gelderland), Ilpendam (Noord-Holland) en Gasselternijveen (Drenthe). Het succes van de crowdfunding-acties kan niet los gezien worden van de sociale functie die de winkels hebben.

Minder inwoners, de ouderen blijven

Sinds 2008 halveerde het aantal kleine supermarkten in kleine plaatsen in Nederland, van 605 naar 299. Nu hebben 194 plaatsen geen minisuper meer, die dat in 2008 nog wel hadden. Dat blijkt volgens Trouw uit de gegevens van Locatus, een bedrijf dat zich specialiseert in retail-informatie in de Benelux. Volgens de directeur van Locatus is het een geleidelijke neerwaartse trend: “Wij zien twee belangrijke oorzaken. Schaalvergroting is de eerste. Consumenten zoeken een breder en dieper aanbod. Daarnaast vergrijzen de dorpen. Het inwonertal loopt terug, de ouderen blijven.”

Haaks op overheidsbeleid

Dat maakt het extra vervelend als een buurtsuper verdwijnt: “Ook andere voorzieningen trekken weg. Juist ouderen hebben dat nodig.” Ook staat het haaks op het overheidsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen.