Gehuwd soms toch alleenstaande-korting

Het klinkt vreemd, maar AOW’ers die getrouwd zijn kunnen toch recht hebben op een korting voor alleenstaanden. Dat beaamt de Belastingdienst volmondig, schrijft dagblad de Limburger, maar kent het extraatje niet zomaar toe.

Sterker, volgens hoofdredacteur van de Geldgids is zelfs sprake van tegenwerking. Het gevolg kan zijn dat de partners samen bijna duizend euro per jaar mislopen.

Toch maar uitkering gehuwden

Mensen die een AOW-uitkering voor alleenstaanden hebben, krijgen automatisch een alleenstaande-ouderenkorting. Die bedraagt dit jaar 478 euro per jaar. Ingewikkeld wordt het bij gepensioneerde echtparen als een van de partners in een verzorgingshuis verblijft. Omdat ze apart wonen, kunnen ze allebei een AOW-uitkering voor een alleenstaande aanvragen. In dat geval ontvangen ze allebei bijna 5600 euro bruto per jaar extra. De eigen bijdrage aan de zorginstelling is dan echter ook fors hoger. Ook kunnen de extra inkomsten leiden tot lagere toeslagen. Dat doet veel stellen besluiten om toch maar vast te houden aan de AOW voor gehuwden.

Apart wonen = alleenstaand

Omdat de gehuwden apart wonen, zijn ze wel alleenstaand. En hebben ze als AOW’ers allebei recht op de alleenstaande-ouderenkorting van 478 euro per jaar. Dat heeft ook de rechter bepaald, aldus de Limburger. Volgens de Consumentenbond, uitgever van de Geldgids, ¬†heeft de Belastingdienst ¬†deze optie slecht toegelicht in de aangifte.