Senioren Journaal van donderdag 14 september

Gepensioneerden leverden het meest in

In 2022 daalde de koopkracht van de gemiddelde Nederlander met 1,2%. Voor de gepensioneerden was het koopkrachtverlies aanzienlijk groter: zij gingen er door de hoge energieprijzen en dure boodschappen gemiddeld 3% op achteruit.

Onzekerheid bezuinigingen ouderenzorg

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van de ouderenzorg. Het lijkt ‘een half verkiezingsdebat’ te worden. Hoe gaat het nu met de geplande bezuinigingen? En is er genoeg tijd om de zorg op een andere manier te organiseren?

We moeten overal met het ov kunnen komen

“De generatie die Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is, verdient het om met het ov te kunnen komen waar we moeten of willen zijn.” Minister van Staat Frits Korthals Altes (92) als woordvoerder van boze senioren, die hun tram zien verdwijnen.

Alle ouderenzorg onder één dak

In residentie Gerlachus in Maastricht komen vier financieringsstromen in één huis samen. Een op de drie bewoners heeft nu nog geen zorg nodig, maar wil voorbereid zijn. Alle bewoners hebben een zogeheten ‘Zeker Thuis’-abonnement.

Coronaprikken vanaf 2 oktober

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers, weer een coronaprik halen.

Het fietspad voor de plezierrijders

“Met een helm wordt ons genot ontnomen. Haal de wielrenners van het fietspad – die zijn het gevaar op het fietspad.” Aldus 60+ plezierrijders met elektrische fiets.

Nieuwe behoefte aan SRV-wagen?

Ooit waren er 2500 SRV-wagens, nu zijn er zijn er nog maar 99. Joop Leenders ziet in vergrijsd Nederland een groeiende behoefte aan een terugkeer van de SRV-wagen. “De moderne thuisbezorgservice kan er niet aan tippen.”

Voorlichtingsmateriaal valpreventie

VeiligheidNL heeft verschillende communicatiematerialen gemaakt om ouderen bewust te maken van hun valrisico’s en wat zij daar zelf aan kunnen doen. Gemeenten, GGD’en en (zorg) professionals kunnen hiervan gebruik maken.

Hogere eigen bijdragen onvermijdelijk

Het is feitelijk niet meer de vraag óf er hogere eigen bijdragen komen voor de langdurige zorg, maar wannéér. En in welke vorm.

Eerder pensioen, meer 100-plussers

In de zuidelijke landen zijn veel meer honderdjarigen, schrijft een Telegraaf-lezer: maar daar is de pensioenleeftijd ook veel lager.