We moeten overal met het ov kunnen komen

Moet je als Rotterdamse VVD-wethouder een zaal vol senioren toespreken, die boos zijn dat hun tram verdwijnt, stapt VVD-icoon minister van Staat Frits Korthals Altes (92) als hun woordvoerder naar voren. Aldus een impressie van AD Rotterdams Dagblad van een bijeenkomst van 70 bewoners van het Termaathuis, een serviceflat in Rotterdam-Kralingen, met wethouder Vincent Karremans.

 

“We zijn benauwd om het kind van de rekening te worden, zegt Frits Korthals Altes. Instemmend geknik. “Want dit is wel de generatie die Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is.” Nog meer geknik. “En we verdienen het om met het ov te kunnen komen waar we moeten of willen zijn.” Applaus.

 

Tram afgepakt

De wethouder is er  op uitnodiging van ombudsman Marianne van den Anker. “Ik snap heel goed dat jullie balen”, zegt Karremans volgens AD Rotterdams Dagblad tegen de bewoners. “Wij roepen altijd dat het belangrijk is om actief te blijven, en dan wordt ineens jullie tram afgepakt.” De wethouder (‘We laten u niet in de steek’) legt het uit, opmerkend dat hij niet alleen de wethouder van Kralingen is , maar ook van Rotterdam-Zuid. Korthals Altes: “Alle begrip dat Nieuw Kralingen straks ov nodig heeft, maar dat is nog geen reden om oud-Kralingen af te snijden.”

Bus anders dan de tram

De wethouder weet volgens AD Rotterdams Dagblad de eergste kou uit de lucht te halen, al blijkt bij een proefrit – de RET heeft er een moderne bus voor laten komen – dat de bus met een rollator toch echt anders is dan de tram.