Senioren Journaal van maandag 12 juni

Samen krijgen burgers heel wat voor elkaar

Burgercollectieven lossen problemen op die de overheid laat liggen. Nederland telt er nu duizenden, soms richten ze een complete thuiszorg voor ouderen op. ‘Neem burgercollectieven eindelijk eens serieus.’

Je hoeft je niet als tachtiger te gedragen

“Ga door, waardeer wat je dagelijks mag meemaken, zoek je vrienden en familie op en wees dankbaar”, zegt actrice Judi Dench (88). “Concentreer je niet op de minnen, maar op de plusjes. Zoek ze desnoods of máák plusjes.”

Zeker 100.000 ouderen per jaar uitgebuit

Financiële uitbuiting van ouderen komt veel vaker voor dan officiële cijfers melden. En het zal nog gaan toenemen, omdat de babyboomers over enkele jaren een kwetsbare doelgroep gaan vormen met minder zorgprofessionals en mantelzorgers.

Medicijngebruik en hitte

Vanwege de hitte lopen kwetsbare groepen als ouderen extra risico. Zij hebben meer kans op dehydratie en oververhitting. Bepaalde geneesmiddelen vergroten ook de kans hierop. “Apothekers kunnen patiënten helpen met advies over medicijngebruik en hitte.”

Grote groep wil best verkassen

Ouderen stromen moeizaam door op de woningmarkt. Soms omdat ze niet willen verkassen, soms omdat ze niet weten waar te beginnen. De seniorenmakelaar in Assen probeert te helpen.

Tel je nog mee na je 67ste?

“Wat moet je doen om sociaal gezien geaccepteerd te worden als je minder vitaal bent?” Op 23 juni wordt prof. dr. Tineke Abma, directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing, bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie.

Politie schuift aan bij bingo

Op de bingomiddag in Hof van Sliedrecht schoven wijkagenten aan. Ze draaiden de balletjes, speelde mee en gaven tussendoor de nodige adviezen. “Nooit voor onbekenden opendoen, laat staan binnenlaten!”

Kunst voor het oprapen

Nijmeegse senioren zijn een expositie gestart met kunstwerken van gevonden materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld Mandala’s van bloemen en schelpen, vogels van drijfhout en mozaïeken van oude, kapotte borden en kopjes.

Seniorenraad wil resultaten

“Er zijn veel items die ouderen raken”, zegt de voorzitter van Seniorenraad Winterwijk.”Je kunt je wel met drie, dertig of driehonderd onderwerpen bezig houden. Allemaal boeiend, maar alles tegelijk aanpakken lukt nu eenmaal niet. We moeten dan ook wel selectief zijn.”

Patiënt te vaak verrast door zorgrekening

Patiënten worden vaker verrast door zorgrekeningen die ze zelf moeten betalen, omdat ze niet doorhebben dat die niet onder hun verzekering vallen. Dat stelt  Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek.

Lust Liefde Leeftijd

In de theatervoorstelling ‘Lust Liefde Leeftijd’ (30 juni tot en met 9 juli Podium Bloos in Breda) vertellen 75-plussers over hun ervaringen in lust en liefde. De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met 65-plussers over hun huidige seksleven.

Voorkom verdere uitholling ouderenzorg

“Draai de financiële kortingen voor de ouderenzorg terug. Voorkom verdere uitholling van de ouderenzorg en geef de transitie van de zorg zuurstof.” Die oproep doen 27 noordelijke ouderenzorgorganisaties aan minister Helder.

Ouwe zak niet grappig

“Laten we snel ophouden met het stereotyperen, generaliseren en diskwalificeren van iedereen boven de vijftig.” Reactie op een ‘test’ in NRC. “Het is niet grappig om mensen oude zak te noemen.”

24 uur intensieve zorg thuis kan niet

Nieuwe plannen om ouderen intensieve verpleeghuiszorg thuis te geven? “Een dag telt 24 uur en intensieve zorg kan niet thuis gegeven worden.”

Mens durf te sterven, maar ook te leven!

Een Volkskrant-lezer pleit voor “een volledig recht op zelfbeschikking, en daarmee op een waardig einde bij een voltooid leven. Maar ook: het recht op hulp als je diep in de put zit. Mens durf te sterven, maar ook te leven!”