Ouwe zak niet grappig

Het artikel ‘Wanneer ben je officieel een ouwe zak? Doe de test!’ van Japke-d. Bouma zal grappig bedoeld zijn, maar is het dat, vraagt een NRC-lezer zich af.

“Of is het eigenlijk best onaardig en zelfs net zo generaliserend en minachtend als (dis)kwalificerende dingen te schrijven over andere willekeurige medemensen of minderheden?” De NRC-lezer roept op om op te houden met het stereotyperen, generaliseren en diskwalificeren van iedereen boven de vijftig. “Het is niet grappig om mensen oude zak te noemen.”

Herkenbaar

NRC antwoordt: De eerste vraag in de test van Japke-d. Bouma luidde: „Je snapt dat je een column met zelfspot moet lezen, en nooit 100 procent op jezelf moet betrekken.” Wie daar ‘ja’ op zei, kreeg 10 punten. Het (toch begerenswaardige) vermogen tot ironie geldt er dus als kwaliteit van ‘ouwe zakken’. Bouma laat weten: „Ben alle duizend reacties aan het beantwoorden van alle mensen die in de broek hebben geplast van het lachen om het stuk, er zo van genoten hebben, wier dag ik gemaakt heb en het zo herkenbaar vonden. De mensen die 10 punten hadden op de eerste vraag, zeg maar.”