Senioren Journaal van woensdag 11 oktober

Eerste successen voor Stadionbuurt

Oud worden in je eigen buurt in een woning op de begane grond, op 1-hoog of met een lift, dat lukt in de Amsterdamse  Stadionbuurt bijna nooit. Bewoners richtten daarom de TaskForce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt op. De eerste successen zijn binnen.

Oog voor elkaar in Helmondse wijk

Brandevoort is een chique Helmondse wijk met veel eenzaamheid. De KBO begint er met ‘Oog voor elkaar’ en wil daarbij groepjes van tien tot vijftien personen vormen rondom Brandevoorters die geregeld hulp nodig hebben.

Duurzamer en handiger schoonmaken

De gemeente Alphen aan den Rijn begint samen met schoonmaakbedrijf, zorgorganisatie en welzijnsorganisaties een proef met huishoudelijke hulp op maat, met duurzame schoonmaakmiddelen en handige hulpmiddelen.

Veel senioren bang voor online fraude

Maar liefst 71% van de senioren is bang om slachtoffer te worden van online fraude. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen. Ook is 11% al eens daadwerkelijk gedupeerd door online oplichting.

Verpleeghuis met activiteit omwonenden

Een drie-in-een-plan in Roosendaal: bouw van een verpleeghuis, wijkcentrum en woningen. Waarbij huurders van woningen ervoor tekenen dat ze een bijdrage leveren in het verpleeghuis, door bijvoorbeeld met bewoners te wandelen.

Beetje tijd dat boomers hun bek houden

“Het wordt een beetje tijd dat boomers (mensen die niet techsavvy zijn) gewoon hun bek gaan houden”, zegt een internetondernemer, bekend als vrolijke provocateur: Er kijkt een nieuwe generatie met een nieuw perspectief naar de wereld.

Doorstroommakelaar Leidse regio

Bij de woningcorporaties in de Leidse regio komen te weinig eengezinswoningen vrij, omdat senioren met een te grote huurwoning niet doorverhuizen. Het gaat om ruim duizend eengezinswoningen. Een doorstroommakelaar gaat aan de slag.

AOW niet meer gekort

Mensen die in het verleden te weinig premie hebben betaald, zullen niet meer worden gekort op hun AOW. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wet aangenomen die dit regelt.

Behoefte aan ziekenhuiszorg stijgt harder

“De behoefte aan zorg, vooral voor ouderen, stijgt zelfs harder dan voorzien bij aanvang van het Integraal Zorgakkoord.” De ziekenhuizen staan met hun financiën voor een ‘duivels dilemma’ en spreken van alarmerende cijfers.

Woonvisie accent starters en ouderen

Tijdens de Avond van het Wonen bruiste van de ideeën voor het maken van de woonvisie 2024-2029, meldt de gemeente Medemblik. Er was vooral een grote roep specifiek aandacht te besteden aan starters en ouderen.