Verpleeghuis van de toekomst

In Roosendaal wil zorgorganisatie Groenhuysen met de nieuwbouw van verpleeghuis de Brink (‘verpleeghuis van de toekomst’) de grenzen met de omliggende wijk De Kroeven zoveel mogelijk doorbreken. De zorginstelling haalt de omgeving letterlijk binnen, aldus BN De Stem.

Dat gebeurt met bijvoorbeeld een openbare brasserie op de begane grond. Ook wordt een wijkcentrum gebouwd dat fysiek aan de nieuwe Brink vast zal zitten. En er worden afspraken gemaakt met woningcorporatie Alwel, om ervoor te zorgen dat andere huurders van woningen in Vallei De Brink straks ook een band hebben of aangaan met hun buren in het verpleeghuis.

Tegenprestatie omwonenden

“Daar zouden bijvoorbeeld partners kunnen wonen van cliënten die in De Brink wonen met een zorgindicatie”, zegt bestuurder Ron Axt van Groenhuysen in BN De Stem. “Zo kunnen mensen toch zo dicht mogelijk bij elkaar blijven wonen. Maar we denken er ook aan om een bepaalde tegenprestatie te vragen van andere huurders in die nieuwe woningen. Dat je ervoor tekent dat je een bijdrage levert in het verpleeghuis als je hier komt wonen. Bijvoorbeeld door met bewoners te wandelen of in de moestuin te helpen.”

Goed gevoel via schermwand

Ook de inrichting van het gebouw zelf moet helpen de zorg overeind te houden. Daarin wil Groenhuysen volop inzetten op slimme technologie. Ook wordt gedacht aan techniek die het psychisch welzijn moet verbeteren: zo krijgt elk appartement in de nieuwe Brink een soort schermwand, een muur waarop een beeld wordt geprojecteerd dat de bewoner een fijn gevoel geeft. “Een foto van de boekenkast in hun oude woonkamer, een beeld uit de straat waar ze op zijn gegroeid: dat soort dingen.”