Duurzamer en handiger schoonmaken

De gemeente Alphen aan den Rijn begint samen met schoonmaakbedrijf CSU, de zorgorganisatie Tzorg en de welzijnsorganisaties Participe en Tom in de buurt een proef met huishoudelijke hulp op maat, waarbij klanten slimme hulpmiddelen krijgen. Het Leidsch Dagblad bericht hierover.

Nu werken de hulpen met de schoonmaakmiddelen die de cliënt in huis heeft. Dat hoeven zeker niet de beste of de milieuvriendelijkste spullen te zijn. De klanten krijgen daarom een pakket met duurzame schoonmaakmiddelen en handige hulpstukken”, aldus CSU.

Wisser en plumeau op telescooparm

“We geven microvezeldoekjes, want daar kun je negentig procent van alle vuil mee wegkrijgen zonder enig schoonmaakmiddel”, zegt Tzorg in het Leidsch Dagblad. “En een wisser en plumeau die je op een telescooparm kan klikken. Dan hoeft een oudere bij het schoonmaken niet te bukken of op een trapje te klimmen.”

Gebruiksvriendelijke stofzuigrobot

Ouderen die dat willen, kunnen een stofzuigrobot krijgen. “Een heel gebruiksvriendelijke. Te bedienen zonder een app”, legt wethouder Noordermeer uit. “Maar het bespaart ouderen wel zwaar werk. Want dat is stofzuigen.”