Senioren Journaal van donderdag 11 mei

Bewegen in de natuur of naar de sportschool?

Is voor senioren nu eigenlijk gezonder om buiten te bewegen of kunnen ze beter kiezen voor de sportschool? Een bewegingswetenschapper deed er onderzoek naar: kies voor een normale ondergrond en ga niet te vaak op de loopband.

Oud zorgvastgoed ombouwen

Om te zorgen voor meer kleinschalige woonvormen voor iedere portemonnee wil minister Conny Helder meer optrekken met de woningcorporaties. Er wordt gezocht naar oud zorgvastgoed, “dat we eventueel ombouwen om maximaal te gebruiken.”

Help, de acceptgirokaart verdwijnt!

Bij KBO Limburg heerst grote zorg over de almaar voortdenderende digitalisering in het betalingsverkeer: Het afschaffen van de acceptgiro per 1 juni past in een groter patroon. “De service wordt steeds minder, alles wordt uitgehold.”

DemenTalent alternatief dagbesteding

De website dementalent.nl laat zien waarom het doen van vrijwilligerswerk door mensen met dementie zo belangrijk is. DemenTalent kan een alternatief zijn voor de geïndiceerde dagbesteding.

Beelden mishandeling massaal gedeeld

De politie heeft drie jongens aangehouden voor de mishandeling van een oudere man in Pijnacker, die ook werd gefilmd. De video werd op sociale media veelvuldig gedeeld.

Digipunt in het ziekenhuis

Voor wie moeite heeft met de digitalisering, is er in het ziekenhuis het Digipunt. “We doen digitaal wat kan en fysiek wat moet.”, zegt de telenurse. “Het activeren van zo’n app, daar loopt men vaak tegenaan.”

Mijn Leven, Mijn Einde

Een gezellig onderwerp is de dood niet, maar het is wel belangrijk om erover te praten en er over na te denken. Dat is de kern van de theaterbijeenkomst Mijn Leven, Mijn Einde van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Meer zelfredzaamheid, minder zorg

De zelfredzaamheid van ouderen bevorderen, de zorgvraag verminderen en de druk op de wachtlijsten voor verpleeghuisopname verminderen. Dat is de ambitie met VanThuisUit.

Masterclass regisseur eenzaamheid

Terneuzen is één van de landelijke pioniers bij het signaleren en aanpakken van eenzaamheid. Er is een ‘regisseur eenzaamheid’. die een masterclass geeft voor een heleboel gemeenten.

Nogal wat tegenwind zelfbouwprojecten

Bijna een kwart van de woningzoekenden ziet er wel wat in om zelf, in groepsverband, een woning te ontwikkelen en te laten bouwen. En dat zijn echt niet allemaal welgestelde senioren.

Iets intensiever in beweging blijven

Walking football stimuleert om te blijven bewegen en het bestrijdt ook de eenzaamheid, zag staatssecretaris Maarten van Ooijen in Serooskerke. “Het is niet bewegen op hoog tempo, maar blijf je op een iets intensievere manier bewegen en dat is heel belangrijk.”