VanThuisUit meer dan een buurthuis

Met koken, gamen, bewegen en kunst werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat ook kwetsbare ouderen prima hierin getraind kunnen worden, bewijst het concept VanThuisUit, schrijft Zorgvisie.

Het idee voor het Dag- & Doe-centrum VanThuisUit deed bestuurder Jan-Kees Van Wijnen van tanteLouise op tijdens een studiereis naar China in 2019, met toenmalig minister van VWS Hugo de Jonge. Hij was daar met zijn oud-collega Conny Helder, de huidige minister voor Langdurige Zorg, die op 30 mei 2022 de locatie in Steenbergen officieel heeft geopend. ‘We bezochten een dagbestedingscentrum in Peking waar ouderen uit een wijk samen sociale activiteiten deden. Er waren diverse recreatieruimtes waar ze spelletjes konden doen, muziek konden maken en workshops konden volgen. Alles was gericht op het voorkomen van opnames in verpleeghuizen.’

Nieuwe zorgconcepten

De kunst was het Chinese concept te vertalen naar de Nederlandse context, aldus Zorgvisie. Daartoe heeft tanteLouise met zorgkantoor CZ een langlopende afspraak gemaakt in het programma Thuiswaarts. Onder die vlag ontwikkelen diverse aanbieders nieuwe zorgconcepten die gericht zijn op het langer zelfstandig wonen van ouderen. Het Dag- & Doecentrum VanThuisUit in het Noord-Brabantse Steenbergen is meer dan een buurthuis of een dagbehandelingscentrum. Het nieuwe zorgconcept van tanteLouise voorziet in het vacuüm tussen thuiszorg en verpleeghuisopname. De ambitie met VanThuisUit is de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen, de zorgvraag te verminderen en de druk op de wachtlijsten voor verpleeghuisopname te verminderen.