Oud zorgvastgoed ombouwen

Om te zorgen voor meer kleinschalige woonvormen voor iedere portemonnee wil minister Conny Helder meer optrekken met de woningcorporaties. Dat meldt het Eindhovens Dagblad uit een gesprek dat huisarts Christian de Groot uit Son met de minister had na zijn open brief over de kloof tussen arm en rijk.

De aanpak die de minister voor ogen staat moet zorgen voor minimaal de helft van de nieuwe bedden. Hiervoor wordt volgens de minister gezocht naar oud zorgvastgoed, “dat we eventueel ombouwen om maximaal te gebruiken. Daar zetten we flink op in, ook omdat we zien dat bewoners daar meer op elkaar letten.”

Muziek in de oren

Daarnaast gaat het om focussen op meer mantelzorg en passend vrijwilligerswerk voor groepen als dementerenden. “Dat klinkt mij als muziek in de oren”, zegt huisarts De Groot in het Eindhovens Dagblad. “Alleen maak ik mij zorgen om de tussenperiode. Nu al is de vraag of er genoeg bedden en wijkverplegers zijn terwijl we pas aan het begin staan.”

Geen panklaar antwoord

Met een goed gevoel stapt de huisarts na het gesprek op het ministerie weer terug in de auto naar Son. “De minister heeft ook geen panklaar antwoord op alles, maar is het in ieder geval fijn dat ze de zorgen deelt.”

Zzp’ers terugwinnen

De Groot vroeg de minister of zij ook bang is dat een tweedeling ontstaat in de maatschappij. Helder deelt de zorgen van de huisarts, aldus het Eindhovens Dagblad: “Als we zo doorgaan, komt de zorg onder druk te staan. We zien dat de particuliere sector flink gegroeid is terwijl we weten dat er maar een beperkte hoeveelheid personeel is.” Om dat tegen te gaan wil ze het zzp-schap ontmoedigen. Volgens de minister is inzetten op goed werkgeverschap de manier om deze grote groep terug te winnen. We moeten ze meer verleiden, want het heeft ook voordelen om in een team te werken.”