Senioren Journaal van vrijdag 10 november

Coronavirus maakt ons minder oud

Corona blijkt roet te gooien in het eten van de mensen die in 1964 geboren zijn. De levensverwachting van deze groep is naar beneden bijgesteld door het CBS: 20,89 jaar.“Sinds het uitbreken van de coronapandemie houdt de hogere sterfte langer aan.”

Veel aanmeldingen voor burgerberaad

“Bijna 1000 mensen willen meedenken over de vraag ‘hoe zie jij het graag als je ouder wordt?’ Dat vind ik fantastisch nieuws,” aldus de wethouder over het eerste Bossche burgerberaad.

Verkiezingsstoplicht, -gids en -kompas

De Seniorencoalitie lanceert  het Verkiezingsstoplicht, dat in één oogopslag duidelijkheid biedt over standpunten. Ook is er de Partijgids Alzheimer Nederland: welke partijen kijken met zorg naar dementie?  En ook is er een Zorgkieskompas.

Wat nog te verwachten van ouderenzorg

“Ik zou willen dat de overheid meer regie neemt”, zegt een zorgbestuurder. “Ik verwacht van de politiek duidelijkere uitspraken, maar ik zie in veel verkiezingsprogramma’s juist beloftes die partijen niet kunnen waarmaken.”

Complete generatie weggezet

Het door D66 gepresenteerde gewijzigde Wetsvoorstel voltooid leven geeft iedereen boven de 74 jaar recht op hulp bij zelfdoding. ‘Een complete generatie – een ‘gaande generatie’ van boomers die uit miljoenen mensen bestaat – wordt weggezet.’

Toolkit voor betere doorstroming

“Een gezamenlijke aanpak door verschillende partijen en het voeren van gesprekken met ouderen draagt bij aan doorstroming van senioren op de woningmarkt.” Daarvoor is er nu een toolkit, met werkbladen, praatplaten en een overzicht.

Zorginstellingen worden satellieten in de wijk

De bestuurder van kennisorganisatie Vilans ziet zorginstellingen in de toekomst voor zich als spinnen in het web, satellieten in de wijk. “Open, toegankelijke plekken van waaruit professionals ondersteuning bieden aan zorg die wijkbewoners elkaar bieden.”

Oók de zorgcontracten moeten er op tijd zijn

Uiterlijk 12 november versturen zorgverzekeraars de nieuwe zorgpolis. Senioren Netwerk Nederland vindt dat ze voortaan wettelijk verplicht moeten worden om tegelijk ook kenbaar te maken met welke zorgaanbieders zij een contract hebben afgesloten.

Osdorp meer dan 6.000 60-plussers

In Osdorp wordt op 25 november een informatiemarkt gehouden voor 60-plussers. “In Osdorp alleen wonen al meer dan 6.000 60+ers en dit aantal blijft groeien.” Er zijn diverse ondersteunende netwerken voor senioren gestart.

Arnhem waarborgt culturele activiteiten 55+

Arnhemse organisaties hebben een netwerkovereenkomst ondertekend om samen de kwaliteit van de culturele activiteiten voor en met ouderen tot en met 2027 zeker te stellen. “Alleen samen kunnen we zoveel aanbieden.”