Coronavirus maakt ons minder oud

Wie geboren is in het jaar 1964, blijkt minder oud te worden dan eerder verwacht, zo laten berekeningen van het CBS zien.

Sinds het begin van de coronapandemie houdt de hogere sterfte langer aan dan voor de pandemie door ons werd aangenomen, en ook nog langer dan we vorig jaar hadden ingeschat”, zegt hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS in de Telegraaf.. De levensverwachting is daarom voor het eerst in tijden naar beneden bijgesteld. “Tot nu toe werden mensen juist alleen maar ouder dan de mensen die vóór hen geboren werden.”

Corona kink in de kabel

Corona is een ’kink in die kabel’, aldus Traag in de Telegraaf. “Het herstel van de huidige oversterfte na de coronapandemie duurt langer dan gedacht.” De levensverwachting is daarom aangepast voor mensen die in 2029 het jubileumjaar 65 aantikken: 20,89 jaar. “Het gaat ’slechts’ over drie maanden dat mensen korter zouden leven”, zegt Traag.

AOW-leeftijd niet omhoog

Het heeft ook een financieel gevolg voor mensen uit geboortejaar 1964. Tot en met 2027 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en in 2028 op 67 jaar en 3 maanden. Volgens de berekeningen van de Telegraaf zal de AOW-leeftijd nu dus niet verhoogd worden in 2029.