Senioren Journaal van woensdag 10 mei

Wachtlijst opfriscursus rijvaardigheid

In Amstelveen is de belangstelling voor de gratis Opfriscursus rijvaardigheid voor ouderen (65+) zo groot dat veel belangstellenden op een wachtlijst terechtkwamen. Er komen nu extra opfriscursussen.

Plakje troost: Grote Uitvaartcaketest

Het bakje troost met plakje cake is al decennialang het onbetwiste symbool van de Nederlandse uitvaart. Museum Tot Zover wijdt een tentoonstelling aan begrafeniseten, en lanceert de Grote Uitvaartcaketest: de cake is toe aan herwaardering.

Nu al bezwaar tegen overzetten pensioen

Als eerste vakbond roept CMHF zijn leden op om nu al bezwaar te maken tegen de overheveling van hun pensioen naar het nieuwe stelsel: voor het te laat is. Een hoogleraar waarschuwt dat het rechtszaken gaat regenen.

Lokale initiatieven dé oplossing

De ouderenzorg blijft alleen voor iedereen beschikbaar als we die organiseren in zorgzame gemeenschappen. Dat zijn dorps- en wijkinitiatieven die zich bezighouden met welzijn, zorg en wonen. Gezondheidseconoom Marcel Canoy deed er onderzoek naar.

Boeven beroven de zorg

De zorg is een lucratieve speeltuin voor criminele zzp’ers: zonder diploma’s en met strafblad  duizenden euro’s binnenharken en ondertussen bijvoorbeeld in de ouderenzorg woningen screenen op kostbaarheden.

Woonwensen verkennen met bordspel

Op initiatief van een oud-burgemeester organiseren de ouderenbonden in Velsen op 25 mei in het gemeentehuis een themamiddag over woonwensen. De woonwensen worden verkend aan de hand van een bordspel.

Ad Ballon (69) baalt dat hij moet stoppen

Ad Haarhuis (69), ook wel bekend als Ad Ballon, moet na 50 jaar in het vak stoppen als ballonvaarder vanwege zijn leeftijd. En daar baalt hij enorm van, zeker omdat hij alle medische controles glansrijk doorstaat.

Samen wonen, leven, zorgen

Zes partijen hebben het convenant ‘Samen wonen, samen leven, samen zorgen; Gezond ouder worden in Sint-Michielsgestel’ ondertekend. “‘Bij alle deelnemende partijen is het besef sterk aanwezig dat samenwerken cruciaal is.”

Hitteplan als doorlopend protocol

De focus van het Leids Hitteplan ligt ook dit jaar op communicatie met kwetsbare inwoners over wat ze moeten doen bij hitte. “Het Hitteplan is een doorlopend protocol”, zegt de gemeente, “alleen hebben we meer partijen aangehaakt.”

Platform Vitaal046

In de Westelijke Mijnstreek wordt deze maand het platform www.vitaalin046.nl gelanceerd, een bron van informatie voor alle inwoners van 50 jaar en ouder. “Op Vitaalin046.nl leest u nieuws, artikelen en ervaringsverhalen en ziet u filmpjes over uiteenlopende thema’s.”

Veel onwetendheid over deeltijdpensioen

Wil je eerder of later stoppen of nog een paar dagen blijven werken en voor het overige met deeltijdpensioen? De onwetendheid over deeltijdpensioen is groot, terwijl het een mooie manier is om geleidelijk af te bouwen.

Op zoek naar campingspullen van vroeger

Het Zonnehuis Bovenkerk in Amstelveen is hard op zoek naar een kleine caravan en andere kampeerspullen om bewoners een onvergetelijke vakantie in eigen huis te bieden. “Het mooiste is als je oude spullen hebt die herinneringen oproepen.”